Financiële doelen: vooruitblik

Bij een nieuw jaar horen ook nieuwe doelen. Eerder kon je lezen dat we voor 2020 bijna al onze financiële doelen bereikt hebben. De rode draad in dit verhaal is dat we voor het nieuwe jaar de lat niet al te hoog willen leggen voor onszelf. Dit heeft verschillende redenen.

 • Onze dochter is afgelopen jaar geboren. Dit brengt nu eenmaal kosten met zichzelf mee. We kunnen dit beperken door geen overbodige spullen te kopen en/of tweedehands te kopen. Maar ze zal toch eten, pampers, kleding en opvang nodig hebben.
 • Mijn uitkering stopt. Ergens in 2019 heb ik met mijn werkgever een vaststellingsovereenkomst bereikt. Hierna ben ik gaan studeren met behoud van mijn uitkering. Aan die uitkering komt op 24 januari a.s. een einde. En alhoewel ik niet de kostwinner ben, was dit salaris toch heel fijn. Mijn salaris (en later uitkering) kon 100% worden gespaard/belegd/verkwanseld. Dit gaat toch 1200 euro netto per maand schelen.
 • Meneer FF is een dag minder gaan werken. Nu was 2020 toch al een knudde jaar qua financiën. Sinds de komst van onze dochter is meneer een dag minder gaan weken, om voor onze dochter te zorgen. Hiervoor leveren we een gedeelte van het salaris in. Maar dat betekent wel dat hij meer tijd heeft met zijn dochter. Dat past bij ons toekomstbeeld. Verder zijn er geen mogelijkheden voor salarisverhoging, behalve meer uren gaan werken. En dat wil hij nu net niet. Wel vindt er nog een indexering plaats van 3,4%. Toch nog een beetje een salarisverhoging.

Bovenstaande punten zorgt ervoor dat we dus iets minder ruim in ons jasje komen te zitten en de doelen dus iets minder hoog stellen dan dit jaar. Al prijzen we onszelf gelukkig. Geen van bovenstaande punten zorgt ervoor dat we onze levensstijl aan moeten passen. Eten, drinken, een dak boven ons hoofd: we hebben en houden het allemaal.

De doelen

Hoe bepalen we die doelen dan? Nou dat gaat op een vrij bijzondere manier. Ik kijk eens naar de Excel-sheets. En nog eens. En dan bedenk ik gewoon uit de losse pols wat de doelen zijn voor het nieuwe jaar. Niets geen berekeningen. Ik kijk alleen een beetje naar de historie en het hangt er vanaf hoe de vlag erbij hangt die dag. Sommigen zullen hier vast van gruwelen. En ik ben soms best jaloers op alle nerds en slimmerds die alles tot op de komma berekend hebben. Maar ik heb weer andere kwaliteiten, zeggen we dan maar. Vervolgens bespreek ik de cijfers even met meneer. Als we daar nog tijd voor hebben tenminste. Met zo’n kleintje zijn we blij als we ‘s avonds op de bank zitten zonder achtergrondgehuil. Met een beetje geluk hebben we dan al gegeten en gedoucht. De ogen hangen op half zeven en op elke vraag aan elkaar geven we antwoord via de weg van de minste weerstand. Moe zijn krijgt een hele andere dimensie als je een baby hebt. Maar goed, de doelen dus. Meneer zegt dat hij dit te veel vindt en dat te weinig van het goede. En dat die ene post echt véél te hoog is. Zo dacht hij ooit dat we van de kinderbijslag alles voor onze Saar wel konden betalen. Ik rekende hem fijntjes voor wat voeding, pampers en opvang kost. Aan het einde van dit gesprek, dat hooguit een kwartier duurt, volgt een compromis en zijn de doelen gesteld. Vervolgens kijken we er nooit weer naar, tot het einde van het jaar weer in zicht begint te komen.

Hier komen de financiële doelen voor 2021:

 • Aflossen: dit doel zetten we weer op € 9.000,- We lossen standaard bijna 700 euro extra af. Om dit doel te bereiken moeten we dus eenmalig een extra aflossing doen ergens in het jaar.
 • Beleggen: dit doel zetten we iets hoger dan vorig jaar op € 20.000,-. Een deel van de reserves moet nog omgezet worden naar beleggingen. Door een hoog doel te kiezen, worden we hiertoe wel gedwongen. Dit bedrag is zonder mijn salaris niet meer op te brengen om jaarlijks te beleggen.
 • Beleggen voor Saar: deze post is nieuw dit jaar. Onze dochter krijgt elke maand 1 aandeel en heeft inmiddels zelfs al dividend ontvangen!
 • SR: Deze post verlagen we naar 45%. Het gestelde doel van vorig jaar is, grotendeels door corona, niet bereikt. Maar met een dag minder werken, de opvangkosten voor onze dochter en het wegvallen van mijn salaris lijkt me 45% al een heel nobel streven.
 • Het benutten van de jaar- en reserveringsruimte voor meneer. Dit behoeft verder geen uitleg.
 • Nettowaarde: hieraan hebben we een bepaald bedrag gekoppeld, dat ik hier niet zal delen. Maar we willen dat de nettowaarde met ongeveer 15% stijgt.
 • Ook nieuw dit jaar: goede doelen. Ik schreef eerder al een stukje over goede doelen. Dit zal misschien nog wel het uitdagendste doel zijn. Want ‘zomaar’ geld weggeven blijkt voor ons best lastig te zijn.

Nu ik de doelen gesteld heb en zelfs op het wereldwijde web gepubliceerd heb, geef ik misschien halverwege het jaar wel een update! Sowieso zal ik binnenkort nog vertellen over mijn persoonlijke doelen voor 2021.

En als laatste ben ik eigenlijk wel benieuwd naar wat jouw uitdagendste doel voor het nieuwe jaar zal zijn op persoonlijk of financieel gebied?

3 gedachten over “Financiële doelen: vooruitblik”

 1. Uit de losse pols, niet met Excel? *gruwel* Nou een spaarpercentage van 45% is nog steeds enorm hoog! Mooi streven!
  Mijn uitdaging voor 2021 is weer 100% aan het werk zijn – en werk doen wat ik leuk vind.

  1. Ja ik ben jaloers op jou, met je Excel enzo! Jij hebt ook een mooie uitdaging. Vooral het laatste punt lijkt me belangrijk en zinvol. Je komt er wel!

Reacties zijn gesloten.