#33 Fertiliteitstraject: einde

Het einde van een nieuw leven dat nooit begon. Ja, hoe schrijf je nu zo’n blog.

De uitslag was niet heel verrassend: negatief. Er waren geen aanwijzingen dat ik zwanger was, ook geen aanwijzingen dat ik dat niet was trouwens. Behalve dan misschien mijn humeur. Ik vond het zwaar om mijn praktijkexamen voor te bereiden terwijl ik ook een negatieve test in handen had. Al heel snel volgde er een heftige menstruatie die bevestigde dat het klaar is.

En dat is het? Ja, dat is het. Voor nu. Of er ooit een #34 komt weet ik niet. Wij zijn voor nu gestopt met het traject. Of ja, niet officieel. Ik heb het ziekenhuis niet gebeld dat ik niet zwanger ben. Normaal bel ik de uitslag door en krijg ik medicatie om een doorstart te maken. Ik had de moed niet om te bellen. Ze hebben mij trouwens ook niet gebeld. Ik zie op tegen het telefoontje. Administratief afhandelen dat we pauzeren of stoppen.

De schade. Ja, die is er. Mentale en lichamelijke schade. Oorzaak en gevolg. Gevolg en oorzaak. Ik kan het niet uit elkaar houden en ik probeer mezelf niet te hard te straffen voor wat er gebeurt is met me. Heb ik er alles aan gedaan? Heb ik de leefregels goed genoeg nageleefd? Heb ik teveel stress gehad? Ben ik punctueel genoeg geweest met mijn medicatie? Zijn de medicijnen te lang uit de koelkast geweest? Mijn val van de trap, heeft dat iets kapot gemaakt? Zal Saar het me ooit kwalijk nemen dat ze geen broertje of zusje heeft? Of mijn man? Had ik harder door moeten zetten?

De schade opnemen is niet makkelijk. Als ik in de spiegel kijk zie ik mijn eerste definitieve rimpel. Vast de leeftijd. Misschien ook de zorgen. Een maand of vijf. Tien kilo erbij. Littekens. Een gebroken hart. Mijn lichaam wordt langzaam wakker uit de permanente shock waarin het geleefd heeft. Gigantische hoeveelheden hormonen hebben huisgehouden. Het heeft me kapot gemaakt van buiten en van binnen. En nu kickt mijn lichaam af, van al die rotzooi. Afkicken is nooit makkelijk.

Hoeveel jaren van mijn leven heeft dit gekost? Het maakt niet zoveel uit, ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat mijn leven niet zo lang zal duren. Dat er aan de achterkant wat afgaat vind ik niet zo erg. Ik ben niet perse bang voor de donkere gedachtes die ik heb. Ze horen bij mij. Ze komen en ze gaan. Het is als een onzichtbare vriend die mijn hand vasthoudt. De ene keer trekt hij me mee ergens naar toe. De andere keer probeer ik los te laten en het alleen te doen. Maar die vriend staat altijd voor, naast of achter me. Zo’n vriend waarvan je er maar een enkele hebt gehad in je leven. Iemand van wie je veel kunt hebben. Iemand die ook vaak een beetje irritant is. Iemand met wie je ruzie kunt maken en ook weer goed kunt maken. Iemand die onvoorwaardelijk van je houdt. Het voelde alsof ik de afgelopen weken op de rand van dit ravijn stond. Ik verloor mijn evenwicht en dreigde te vallen. Mijn donkere gedachtes omarmden me. Ze hielden me vast en trokken me mee.

De grootste pijn is denk ik de eenzaamheid die ik gevoeld heb. Er zijn maar weinig mensen met wie we het gedeeld hebben. Sowieso was het dus vrij eenzaam om drie of vier keer per week alleen naar het ziekenhuis te gaan tussen alle verplichtingen door. Studie, stage, verplichtingen rondom Saar. Het niet (kunnen of willen) delen is op zich al eenzaam genoeg. Maar dat je leven zo op zijn kop staat en je geregeerd wordt door hormonen en stress vind ik echt afschuwelijk. Er gebeurt zoveel met je en je hebt zo weinig invloed op wat er in je gebeurt. Mensen hebben ondertussen wel een oordeel over je. Ja, ook de mensen die dicht bij je staan en het weten. Ik begrijp het. Ik denk niet dat ik graag met mezelf had willen leven de afgelopen maanden. Ik begrijp het. Het doet alleen zo fucking veel pijn. Als je een snauw na krijgt. Ja, ik weet het. Ik weet het zelf heus wel. Ik ben ernstig tekort geschoten op alle gebieden. Er waren dagen dat ik amper voor mezelf kon zorgen door lichamelijke of mentale pijn. Er waren dagen dat ik colleges moest overslaan, te laat mijn dochter op kwam halen of geen fatsoenlijke maaltijd op tafel kreeg. Er waren dagen dat ik mijn bed niet uit kon komen. Er waren dagen dat ik onterecht uit mijn slof schoot. De laatste keer dat ik zelf een warme maaltijd at is 6 weken geleden. Warm voedsel is mijn zwakke plek. Het is een lange traumatische historie. Geen warm voedsel kunnen verdragen is een rode vlag, zoals er zoveel zijn op dit moment.

Wat niemand gezien heeft is dat ik mezelf dreigde op te geven. Ik moest sterk blijven en dus waste ik de uitgelopen mascara van mijn gezicht en veegde ik mijn tranen af. Ik huilde in stilte onder de snikhete douche om de pijn te verdoven die ik voelde. Ik beschadigde mijn lichaam expres, om mijn hart niet te voelen. Nog een rode vlag. Ik sloeg met mijn vuisten op de muur, om een andere prikkel dan verdriet te voelen. ’s Avonds drukte ik mijn hoofd in het kussen en huilde ik als een baby, omdat ik zo hard faalde. Ik vraag me af hoe ik dit eerder 18 keer heb gedaan. Ruim drie jaar lang. Misschien was ik toen nog jong en weerbaar. Deze vijf keer hebben mijn geest geknakt. Ik wist niet dat ik zo zwak was.

De komende periode richt ik me op mijn herstel. Ik krabbel een beetje op. Het is als die keer dat ik meer dan 12 uur onder de grond ben geweest en het daglicht daarna pijn aan mijn ogen deed. Zo welkom, maar zo surrealistisch. De mist trekt langzaam weg. Ik voel me een hele slechte moeder voor wie ik was de afgelopen maanden. Het is heel pijnlijk om langzaam wakker te worden en te zien wat je gemist hebt. Deze periode kent alleen maar verliezers.

17 gedachten over “#33 Fertiliteitstraject: einde”

 1. Ik hoop zo dat er iets of iemand is, die troost biedt.
  Veel sterkte gewenst! Hou je taai of laat je gaan!
  Joke

 2. Ik had al even geen blog van je zien verschijnen en kreeg steeds meer het gevoel dat het niet werd waar ik voor je op hoopte. Je bericht gaf helaas aan dat het op niets is uitgelopen, Zorg de komende tijd maar zeer goed voor jezelf om zo de negatieve inpak voor lijf en geest aan te pakken en waar mogelijk te minimaliseren.
  Heb je eigenlijk al wel gehoord of je voor school erdoorheen bent?

  1. School ben ik met vlag en wimpel voor geslaagd. Ik schrijf er nog een bericht over binnenkort. Mezelf terugvinden is prioriteit.

 3. Lieve mevrouw Freezefire,
  Ik heb je gemist; ik begrijp nu waarom. Meisje toch, ik zou mijn armen om je heen willen slaan en je laten uithuilen tot mijn trui nat is. Wat een moeilijke tijd voor jou/ jullie.
  Ik ben ervan overtuigd, dat Saar je later niks kwalijk zal nemen. Toevallig had ik het erover met mijn (ook heel slimme) schoondochter, en zij zegt: ik vond het eigenlijk nog wel relaxed ook dat ik alleen was.
  Ik hoop dat je je weg zult kunnen vinden in de zelfzorg. En je bent zeker niet zwak, je bent een dappere meid. Een dappere meid met verdriet.

 4. Oh my. Wat intens. Te groot om alleen te dragen? Daar weet jij het antwoord op. Misschien nu niet, maar als de mist iets is opgetrokken. Dank voor je openheid en eerlijkheid. Veel, veel sterkte toegewenst.

 5. ach meis………
  verder geen woorden voor je ik hoop dat je uit dit diepe dal kan komen.

  (wilde eigenlijk mijn eigen soortgelijke verhaal vertellen maar je hebt nu geen troost aan andermans verhalen. op dit moment is jou verdriet het belangrijkste. )

  xxxxxx

 6. Wat ongelooflijk sterk en dapper ben je. Ik kende de ins en outs van het traject niet. Je blogs hebben mij daarin inzicht gegeven. Ontzettend zwaar en pittig en dat in combinatie met het gewone leven wat ook doorgaat. Bewonderingswaardig dat school door kon gaan, zelfs tussentijds geslaagd. Veel sterkte gewenst!

 7. Ook ik wil je graag sterkte wensen, je hebt al hele mooie reacties gekregen waarbij ik me zo kan aansluiten.
  Zorg goed voor jezelf, maar dat weet je ook al dat dat nodig is en ben je ook al aan het doen.

  Hoop volgende keer op een mooier bogje.

 8. Ik had je al gemist.
  Ik weet dat jij er niet in geloofd, maar ik bid voor je. Voor kracht en heling. Voor liefde en troost.
  (L)

 9. Wat ontzettend verdrietig, ik had op een andere uitkomst voor jullie gehoopt.

Reacties zijn gesloten.