Financiële doelen: de terugblik

Aan het einde van een (financieel) bewogen jaar, rapen we de scherven bij elkaar om te kijken wat er van onze doelen is overgebleven. Er is in elk geval één ding meer dan duidelijk. Ookal hebben wij moeten inleveren op financieel gebied, wij hebben het meer dan prima. Mensen om ons heen raakten soms in paniek. Bang om hun baan te verliezen. Bang om ziek te worden ook. En laten we eerlijk zijn: wij waren ook bang. Zowel om ziek te worden als ons inkomen te verliezen. Die angst om ziek te worden kwam akelig dichtbij, toen er iemand bij ons geweest is die achteraf corona bleek te hebben. Of nu weer, terwijl we op een testuitslag wachten omdat mijn man (met een essentieel beroep) heel dicht bij iemand blijkt te zijn geweest met corona. En financieel moesten we ook inleveren. En dat was best spannend, nu ik ook zonder inkomen zit en er een kleintje op komst was. Maar het is gebleken dat het waardevol en prettig is om je zaken op orde te hebben. In tijden van crisis en paniek kun je terugvallen op datgene waar je in rust aan gebouwd hebt. En laten we eerlijk zijn. Wij zitten in die rijke witte bubbel. Zonder inkomen houden we het misschien wel 2 jaar uit, of meer. En toch was daar die angst. Maar het is allemaal best wel meegevallen. Hierbij de cijfers van huize FF.

Aflossen

Het doel was om minimaal 750 euro per maand extra af te lossen. Dit zou dan in totaal neerkomen op 9.000 euro. Dit is gelukt! In totaal losten we € 11.764, 84 af. Het lukte ons zelfs om de hypotheekrente te verlagen door deze aflossingen. Meer daarover lees je hier.

Beleggen

Het doel dat we onszelf gesteld hebben was om 12.500 euro te beleggen. We stopten tijdelijk met de inleg, vanwege het inkomenstenverlies. Maar we pakten de inleg al snel weer op toen bleek dat meneer weer aan het werk zou kunnen. In totaal legden we -schrik niet- € 26.600,- in. Dit geld komt voor ongeveer 50% uit de reserves. Wij zijn van die mensen die niet al hun geld in beleggingen hebben. Nog niet. We bewandelen dit pad pas sinds een jaar of 3,5. En als ik 3,5 jaar geleden al mijn geld had ingelegd op de markt, stonden de dingen er nu anders voor. Maar ja. Beginnen met beleggen was best spannend. Met de kennis van nu…. Ben ik nog net zo dom, want alhoewel de reservers op de spaarrekening verminderd zijn, staat er nog genoeg geld nutteloos te niksen.

SR

Het spaarpercentage. De savingsrate. De is wat lager uitgevallen. Het doel dat we onszelf gesteld hebben was 50%. Op dit moment zitten we op 41,4% YTD. En met december erbij wordt dat eerder minder dan meer, vanwege de definitieve aanslag van de blauwe vrienden. Dat we dit niet gehaald hebben is geen wonder. Mijn inkomen is weggevallen en ik ben gaan studeren. Verder daalde de omzet van manlief met maar liefst 23,8%, doordat hij ook een tijd moest sluiten. Pas als de jaarcijfers bekend zijn medio 2021, weten we wat we precies aan inkomensverlies hebben gehad.

Netto-waarde

Dit bedrag houd ik liever nog privé. Maar de beoogde stijging hebben we gehaald en zelfs meer dan dat. Het bedrag waarmee we de netto-waarde omhoog wilden zien gaan, hebben we 3x gehaald. Voor volgend jaar mogen we dus een iets scherper doel stellen. En moet ik me toch gaan verdiepen in die kekke grafiekjes.

Jaarruimte

Manlief wilde de volledige jaar- en reserveringsruimte gebruiken om te beleggen op een pensioenrekening. Dit hebben we in april stopgezet. Vanwege corona en de omzetdaling komt meneer niet meer in de hoogste belastingsschijf. En dus vinden we het minder gunstig om nu vol in te leggen. Dat doen we volgend jaar en de jaren erna wel weer. Als er meer inkomen verwacht wordt.

Vooruitblik

In een tweetal volgende blogposts zal ik jullie meenemen naar de doelen voor 2021 op financieel en persoonlijk gebied. Dan zal ik nu eerst eens over die doelen na gaan denken onder het genot van een kopje warme chocolademelk.