Bezwaar WOZ-waarde -again-

We wonen hier nu 5 jaar (!). Wij zijn de eerste bewoners. Al vanaf het begin is er gezeik met de WOZ-waarde. Ik denk dat ik er vorig jaar ook over geschreven heb. De straat staat vol identieke huizen, maar in het taxatierapport worden standaard huizen uit andere wijken gepakt die niet eens op de onze lijken (qua uiterlijk, oppervlakte of anderszins). Die logica kan ik echt niet volgen. En dan is het dus zo dat onze WOZ-waarde 50k hoger wordt neergezet dan de identieke huizen naast ons.

We hebben al drie keer bezwaar ingediend tegen de WOZ-waarde en zijn ook al drie keer in het gelijk gesteld. Vorig jaar duurde dat maar liefst 9 maanden. Er moest een taxateur langskomen om alles in te meten en te concluderen dat de oppervlakte waarmee ze rekenen niet goed is berekend, waardoor het verschil is ontstaan. De afhandeling van dit bezwaar duurde 2 brieven, 1 e-mail en 8 telefoontjes. Ergens in november kregen we dan toch gelijk en werd de waarde -again- 50k naar beneden bijgesteld.

Groot was dan ook mijn verbazing toen we de aanslag binnen kregen en onze WOZ-waarde van 404.000 euro naar 509.000 euro was bijgesteld. Een stijging van 25% is op zich al opmerkelijk genoeg. Maar even scrollen maakte al gauw duidelijk dat alle buren met hetzelfde huis van rond de 400k naar de +- 450k waren gegaan. Een stijging van 50k dus ten opzichte van de 100k die wij gestegen waren. Het was niet zo moeilijk om te concluderen dat gemeente blijkbaar opnieuw een fout heeft gemaakt en/of nog met oude gegevens rekende.

En dus belde ik Kees. Ik heb Kees nog nooit gezien, al zou het me best leuk lijken om een gezicht bij de naam te krijgen. Maar Kees en ik telefoneren dus elk jaar met elkaar. Ik hoefde het niet eens uit te leggen en in zijn stem hoorde ik een vleugje plezier en verwondering door elkaar heen. Ik vroeg hem of ik nu echt wéér bezwaar moest maken, of dat dit ook anders opgelost kon worden. Kees telefoneerde met de taxateur. Hij belde terug en zei dat er nog met oude gegevens gerekend is en dat de WOZ-waarde naar beneden aangepast wordt. En dat hij hoopte dat we elkaar volgend jaar niet weer hoefden te spreken. Ja, dat hoop ik ook al 3 jaar tevergeefs.

Op de aanslag zelf scheelt het maar een paar tientjes. Maar dat al weer 4 jaar op rij dan. Bovendien word ik gewoon gallisch van het feit dat ze dit niet op orde krijgen in onze straat. En als laatste vind ik gewoon dat het eerlijk moet: het maakt me niet zo heel veel uit hoeveel ik moet betalen (oké, wel een beetje), maar ik wil wel dat het gewoon eerlijk berekend wordt. Met je salaris zeg je toch ook niet: ja, dit klopt wel ongeveer? Of als je boodschappen gaat doen en je aanbieding niet wordt aangeslagen. Je geeft ze de kost (inclusief mezelf, soms) die voor 20 cent terug gaan naar de winkel.

4 gedachten over “Bezwaar WOZ-waarde -again-”

 1. Ik ben van 136.000 naar 163.000 gegaan. Omdat we op een rijtje van 6 wonen die allemaal verschillend zijn is er ook geen referentiepunt te vinden. Ga m er komende week eens opwerpen.

  1. Als je inlogt bij mijnoverheid kun je als het goed is je taxatierapport vinden en dan zien met welke woningen ze je vergelijken.

 2. Bizar hoe ze zo achteloos omgaan met iets dat zoveel gevolgen heeft.
  Tegenwoordig krijg je ook vaak een vragenlijst waarin ze alle details van je huis willen weten. Als je dat zo nodig wil weten, dan betaal je maar een taxateur, gekkies.

  1. Wij hadden dus vlak voor de taxatie van de gemeente (vorig jaar) zelf een taxatie laten doen i.v.m. de hypotheek.
   Die was niet goed genoeg.

   Dus moest er een taxateur van de gemeente komen die uiteraard precies hetzelfde heeft gemeten als onze eigen taxateur twee maanden daarvoor.

   Dit grapje heeft al zoveel mensuren gekost. En maar weer en weer.

Reacties zijn gesloten.