Update goede doelen

Ergens vorig jaar schreef ik een stukje over goede doelen. En wat mijn plan was. Het plan was om elke maand 50 euro te doneren.

Manlief las dit stukje op mijn blog en schrok zich een hoedje. Ik had dit namelijk een beetje zelf verzonnen. Vijftig euro vond hij best wel veel. We hadden er een goed gesprek over. Ik merkte dat ik veel doelen uitzocht, maar toen het werkelijk tot doneren kwam ik het toch lastig vond om het te doen. We hadden het over de soorten goede doelen die we uitkozen en ik zei dat ik heel graag een egeltje wilde adopteren, dat idee had ik gepikt bij Audrey. Al sinds mijn jeugd heb ik wat met egels: ik vind ze té schattig en ik was onafscheidelijk met mijn egelknuffel.

Je voelt het al een beetje aankomen en ik biecht het maar gelijk op. In december is het niet gelukt om te doneren. Ik kan allerlei excuses verzinnen en er zitten zelfs wat legitieme tussen. Maar ik had natuurlijk me natuurlijk gewoon aan mijn plan kunnen houden.

Vorige week viel de envelop van de jaarlijkse Kerkbalans weer op de deurmat. Ik ben geen belijdend of actief lid meer van de kerk. Maar ik sta nog wel ingeschreven. Ik maak ook geen gebruik van welke faciliteit dan ook, maar uitschrijven gaat me toch iets te ver. En dus koop ik elk jaar mijn schuldgevoel af met een donatie. Sinds ik verhuisd ben en dus ook lid ben van een andere kerk, zit er altijd een brief bij waarin staat hoeveel ik geacht wordt te doneren o.b.v. mijn inkomen. En of ik toch nog eens na wil denken om extra te doneren. Dat staat me altijd een beetje tegen. De brief is redelijk dwingend. Het komt er in elk geval op neer dat ik 50 euro gaf, behoorlijk minder dan wat er blijkbaar van mij verwacht wordt. Ik wil dit jaar alleen meer goede doelen steunen en dus heb ik voor dit bedrag gekozen.

Verder werd ik door medebloggers Mariimma en van her naar HOT geïnspireerd om via KIVA leningen te verstrekken. Je kunt een stukje van een lening financieren, waarmee je mensen helpt met bijvoorbeeld het uitbreiden van hun activiteiten, het inkopen van voorraad etc. Je krijgt geen rente over je investering, maar het is wel de bedoeling dat je de inleg terugkrijgt. Op dit moment heb ik 2x € 25,- geleend. En er is ook al weer een stukje terugbetaald van de eerste lening. Omdat het niet echt een gift is aan een goed doel, wil ik deze lening van 25 euro elke maand verstrekken. En het geld dat terugbetaald wordt, investeer ik dan ook weer op het platform.

En dan is het bijna Februari en tijd voor een nieuw doel. Ik denk dat het toch een klein schattig egeltje wordt dat ik ga adopteren.

7 gedachten over “Update goede doelen”

  1. Zo leuk dat goede egel-doel! En top dat je hiermee bezig bent toch, helemaal niet erg dat het een maand een keer niet gebeurt 🙂

    Ik kwam er zo wel achter dat mijn oude domein nog bestaat, dat wist ik helemaal niet. Die heb ik nu gesloten, dus je link werkt niet meer…

  2. Beetje een gevalletje ‘oeps’ dat manlief het op je blog moest lezen, haha. En jaaaa, Team Egel, zo leuk dat jij het ook gaat doen! Ik verwacht tegen die tijd natuurlijk een uitgebreide update over het verhaal van jouw egel.

  3. Fijn dat steeds meer FIRE mensen bewuster worden van hun omgeving! Ik kies er voor om jaarlijks een paar doelen periodiek te schenken, zo heb ik er het minste omkijken naar en is het aftrekbaar van de belasting.

    1. Ik moet me nog steeds verdiepen in de aftrekbaarheid van die giften. Maar daar zit toch een drempel aan? Of niet als je het periodiek doet? Mij lijkt het juist leuk om meerdere kleine doelen te steunen. Dus elke maand iets ‘leuks’ , ‘lokaals’ of whatever te kiezen.

      1. Normaal is de drempel 1% van je inkomen. Bij een modaal inkomen wordt pakweg de eerste 300,- dus niet afgetrokken… Maar als je een periodieke gift doet (minimaal 5 jaar) en dat op papier vastlegt (mag zelfgemaakt contractje zijn, ik kan je een voorbeeld sturen als je wilt), dan is het voor de volle mep aftrekbaar. Ik heb zo al 4 contraten lopen 🙂 zie ook https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/verschil-periodieke-giften-gewone-giften

Reacties zijn gesloten.