Menstruatie-armoede

Menstruatie is blijkbaar iets wat ‘vies’ en ‘smerig’ is. Nu vind ik het ook niet echt prettig. En het is gedoe. Maar voor elke vrouw op de wereld is het maandelijks aan de orde. Dus hoe vies en onprettig ik het ook vind, ik heb er toch elke periode mee te dealen. Indien je niets over dit onderwerp wilt lezen, dan adviseer ik je om de pagina nu af te sluiten.

Zelf heb ik PCOS en zodoende menstrueerde ik niet zo vaak. Na het stoppen van de pil werd ik meer dan 8 maanden niet ongesteld, tot het met medicijnen werd opgewekt. Ik had oneindig veel pakjes maandverband en tampons in huis. Ik hamster nogal graag. Pas werd er nogal gelachen om een foto van mijn voorraad WC-papier. Sinds mijn zwangerschap menstrueer ik ineens weer ‘regelmatig’. Ik kan er de klok niet op gelijk zetten, maar het is sinds de geboorte van Saar toch al de vierde keer. Hiephoi, dat vergroot onze kansen om op een natuurlijke manier zwanger te worden van een 2e. Alhoewel ik daar nu nog even niet aan moet denken. Maar de voorraad slonk en ik had het niet in de gaten.

Gisteravond ben ik er achter gekomen hoe menstruatie-armoede voelt. Zelfs een oneindige voorraad gaat blijkbaar weleens op. Ik stond op het punt om naar bed te gaan om half 10. De details zal ik iedereen besparen; maar in elk geval was de maandelijkse periode weer aangebroken. Haastig ging ik op zoek naar de benodigdheden die je op dat moment nodig hebt. Helaas was er, op enkele inlegkruisjes na, helemaal niets te vinden in huis. Alle opbergplekken zocht ik na op een verdwaald verbandje of tampon. Mijn tassen, de badkamer, de voorraadkast, mijn voorraad schoonheidsproducten in de inloopkast. Helaas kon ik he-le-maal niets vinden. Niets noppes nada. Zelfs mijn kraamverband was al weg, weggegeven aan een goed doel. Na een kwartier zoeken, waarbij ik wc-papier als noodoplossing gebruikte, zakte de moed me in de schoenen. Alle winkels waren dicht. Ik heb geen familie in de buurt. En aanbellen bij een buurvrouw om 10 uur ‘s avonds dat je dit soort dingen nodig hebt, vond ik heel gênant. Dus riep ik de hulp van mijn man in. Hij zocht mee en kon ook al niets vinden. En toen ik op het punt stond om dan toch maar bij de buurvrouw aan te bellen, ontdekte hij twee verdwaalde exemplaren in een weekendtas.

Ik ben zelden zo blij geweest. Nou ja, eigenlijk best wel vaak. Maar op dat moment voelde het als een geschenk uit de hemel en alsof er niets mooiers bestond. Tot ik me dus bedacht dat ik ooit gelezen heb dat er veel meer vrouwen (ook in Nederland!) allerlei kunstgrepen moeten toepassen, omdat er geen geld voorhanden is voor dit soort voorzieningen. Dat vind ik best wel sneu. En ik kan me een ietsiepietsieheelkleinbeetje voorstellen nu hoe zulke vrouwen zich moeten voelen.

En dus ben ik nu in het kader van mijn goededoelenproject aan het zoeken naar organisaties waar ik maandverband kan inleveren en/of een donatie kan doen. Het liefst geef ik in natura, dus gewoon producten. Dan kan ik kiezen voor een product waar ik achter sta (ecofriendly) en dat ook nog eens in de aanbieding kopen: meer stuks voor hetzelfde geld. Misschien kan ik het ook wel bij de voedselbank inleveren, daar schijnt ook een tekort te zijn aan dit soort producten.

Dan heb je ook nog de mensturatiecups. Ook daar heeft iedereen een mening over. Maar het is in elk geval wél milieuvriendelijk en vele malen goedkoper als elke maand wegwerpproducten kopen. Vrouwen die het gebruiken zijn er lyrisch over. Ik wil het wel proberen, maar om verschillende redenen heb ik dat nog steeds niet gedaan. Maar misschien is er ook wel een organisatie die menstruatiecups uitdeelt? Dit is een vrij permanente oplossing voor vrouwen die in armoede leven en/of die hun voorraad niet in de gaten houden.

Je begrijpt wel dat het eerste wat ik vanmorgen deed was, nadat ik echt het enige exemplaar dat nog in huis lag gebruikte, ik als eerste naar de winkel sjeesde. Het liefst kom ik daar niet momenteel. Maar ik ging naar binnen, rukte 6 pakjes uit het schap van dat wat ik nodig had en maakte dat ik weer wegkwam.

Mocht je tips hebben voor organisaties die ik op dit gebied kan ondersteunen of helpen, hoor ik het graag van je!

4 gedachten over “Menstruatie-armoede”

  1. Oe, dat is een erg goed idee qua goede doelen inderdaad! Zoals je weet ben ik groot fan van menstruatiecups! Voor dakloze vrouwen zijn die natuurlijk minder handig, maar voor de meeste andere vrouwen die weinig geld hebben, zou dat echt een uitkomst zijn.

  2. Mag ik als man ook reageren? Eén van mijn dochters gebruikt ook al jaren een menstruatiecup.
    En ze is er heel enthousiast over. Vooral omdat het milieuvriendelijk is. Niet omdat het goedkoper is.
    Dus echt aan te raden obv praktijkervaring van haar.

    1. Ik moedig het alleen maar aan dat mannen ook reageren! Tof ook dat je het stuk helemaal hebt afgelezen 🙂 Wat goed om te horen dat je dochter zo enthousiast is over de cup. Weet je ook welke ze gebruikt? Ik zie een beetje op tegen het ‘praktische’ gedeelte….

Reacties zijn gesloten.