Hoe gaan wij besparen?

De energiekosten rijzen de pan uit. De boodschappen worden duurder. We hebben onze financiën al jaren op orde, maar ik ging toch op zoek naar posten om te besparen. Of ik nog wat gevonden heb? Lees het hieronder.

Vaste lasten

Dit rijtje kan ik dromen. Ze zitten in mijn jaarlijkse financiële check. Toch heb ik de posten voor de zekerheid nog eens nagelopen. Alle verzekeringen lopen en zijn laatst nog gecheckt op alternatieven. Geen winst te behalen, of we moeten concessies doen in de dekkingen. Geen optie voor dingen als arbeidsongeschiktheidsverzekering (4k per jaar), overlijdensrisicoverzekering (11 euro per maand) of mijn zorgverzekering met aanvullende dekking (hard nodig, voor een pechvogel als ik).

De energierekening, daar kan dus nog wel wat aan gedaan worden. De kachel staat inmiddels op 19 graden. We douchen om de dag (of in mijn geval een bad) i.p.v. dagelijks. De radiatoren boven staan uit. Eerlijk? Ik vind het kut. Ik heb het koud in huis. Daar hou ik echt niet van. Mijn elektrische dekentje heb ik tevoorschijn getoverd en voor Saar en mijzelf heb ik sloffen gekocht. We doen het er maar mee.

Abonnementen

Ah ja, deze post. Ik heb twee jaar lang de sportschool gefinancierd, omdat ik te lui was om op te zeggen. Maar inmiddels is dit abonnement al even de deur uit. Ik heb hier nog een kleine besparing gevonden. Wij zijn allebei lid van de bridgeclub, maar ik ben tot mijn grote spijt al 2 jaar niet meer actief. Geen tijd, mentale ruimte en geen oppas. Toch betaalde ik mijn lidmaatschap bewust door. De club met vooral oude leden werd hard geraakt. Veel mensen overleden. En ik vond het wel een beetje zielig, dus ik bleef voor de vorm lid. Inmiddels heb ik dit lidmaatschap alsnog opgezegd en dat bespaart 65 euro per jaar. Op een abonnement van Netflix na hebben wij verder geen abonnementen op kranten, tijdschriften, streamingsdiensten of andere zaken. Of toch wel: ons lidmaatschap voor het geocachen: 25 euro per jaar. Zeggen we niet op.

Boodschappen

We geven hier gemiddeld 400 euro per maand aan uit. Daarvoor gaan we naar de slager, de kaasboer, de bakker, de markt en de delicatessenwinkel. En natuurlijk de supermarkt. Eigenlijk willen we hier ook geen concessies in maken. We gaan altijd al redelijk bewust om met aanbiedingen en wat we kopen. Ik kook zoveel mogelijk puur, dus zonder pakjes en zakjes. Ik maak mijn sauzen en boemboes zelf. Goedkoper, lekkerder en gezonder. De ene week ga ik op woensdag naar de slager (want gehaktdag) en de week erna op dinsdag (want worstjesdag) etc. Houdbare producten als rijst, havermout en pasta koop ik van het B- of C-merk of als het A-merk een hele goede aanbieding heeft. Eten weggooien gebeurt hier niet zoveel. Af en toe een banaan die ergens onder in een tas geprakt is. Of het restant van Saar haar bordje. Maar overige restjes worden hier bewaard en ingevroren. Wat we zouden kunnen doen is minder luxe eten: minder vlees bijvoorbeeld. Geen lekkere hammetjes. Of nootjes. Of kaasjes.

De killer: luxe

Ah ja. Hier valt te snijden. Heel veel te snijden. Als ik kijk naar de posten ’uit eten’, ’vakanties’, ’kleding’, ’uiterlijke verzorging’ en ’leuke dingen’ word ik wild. Niet op de goede manier. Deze luxeposten zijn zo omvangrijk, dat ik er een tweede blogpost aan vast plak.

In het rijtje met vaste kosten en boodschappen, heb ik dus niet zoveel gevonden om te besparen. Had ik ook niet verwacht. Sterker nog: het had me verbaasd als ik nog grote klappers tegengekomen was op dit gebied.

Waar kun jij nog op besparen?

6 gedachten over “Hoe gaan wij besparen?”

 1. Goh, nee. We hebben 1 abonnement op Netflix, voor de rest hebben we 0 niets noppes overbodig van abonnementen/verzekeringen.
  De chauffage gaat pas aan als het smorgens 17 graden of kouder is in de living, maar voorlopig proberen we hem nog zo lang mogelijk uit te laten.
  Sowieso staat de chauffage hier maar op 18 graden, als er bezoek is 19 graden.
  We gaan niet meer elke dag in bad (klein badje met niet veel water), maar om de dag.
  We kopen nu iets groter in als er aanbiedingen zijn (extra koffie of olie als er 25% korting is want ik zie de prijzen nog niet snel dalen) ?
  Ah en we proberen alternatieve producten te kopen als iets té veel in prijs stijgt, vb smeerkaas als de jonge kaas kei duur is geworden.
  Sowieso kopen we enkel witte producten van de a ldi of l idl.
  We eten vaker een maaltijdsoep met stokbrood of een eenvoudige, goedkope maar lekkere maaltijd zoals puree met spinazie en een eitje.
  Gaan eten, koffie gaan drinken enz deden we sowieso al niet want onbetaalbaar met een gezin van 5.
  We laten onze auto zoveel mogelijk thuis staan en gaan te voet of met de fiets naar de winkel.
  Waar we niet op besparen is reisjes maken en ervaringen en leuke herinneringen opbouwen met ons gezin. Dat waar jij over spreekt wellicht. YOLO immers en de kinderen worden zo snel groot…

  1. Hoe is het in België met het gas gesteld? Zo te zien leven jullie heel bewust en kiezen jullie ook bewust waar jullie wel geld aan uit willen geven (de yolo-categorie). Ik schrijf nog een post over wat wij op dat gebied doen.

 2. Ik heb er een hekel aan als er overbodig geld weglekt. Dus of het nu goede of wat minder goede jaren betreft er behoeft niets aangepast te worden. Het geld wat wordt uitgegeven is een bewuste keuze.

 3. wij besparen op dit moment op gasverbruik . ik kook 1x per week een maaltijd bv pastasaus , nasi , ovenschotel etc etc dan gaat de hele oven vol of de allergrootste le creuset van oma . de rest gaat in de vriezer. en als je dit volhoud hoef je maar een paar x per week je gas aan te zetten xxx

 4. Als ik kritisch ga zijn, dan kan er op boodschappen wel bespaard worden. Veel luxe producten. Qua verwarming, douchen, basics, hebben we het wel onder controle. We hebben heel veel zonnepanelen, maar ook twee elektrische auto’s, dus ik probeer het stroomgebruik én het laden van mijn auto veel overdag te plannen op vrije dagen. Gordijnen dicht ’s avonds. Het zijn de kleine dingen.

  In jouw geval zou ik in huis lekker kiezen voor 20 graden, maar om de dag in bad – dát is je killer qua kosten. Ik was m’n haar ongeveer eens in de vijf dagen. Die keer douche ik dus nét iets langer. Verder kan ik het af met heel korte afspoelmomentjes (overigens ook zeker niet elke dag). Elke keer een vol bad is vele malen meer energieverbruik dan een douchebeurt, dus daar zul je wel verschil in merken. Mijn huid zou er overigens ook ongeveer af vallen als ik zo vaak in water zou zijn. Of schubben ontwikkelen 🙂

Reacties zijn gesloten.