Een hogere energierekening

Ik hoef geen hele verhandeling te houden over wat er al dan niet gaande is op de energiemarkt. Het geld klotst hier nog net niet tegen de plinten en ik begin mezelf toch wel zorgen te maken. Laat staan als je echt geen cent te makken hebt.

Voor deze blogpost heb ik even de laatste jaarnota erbij gepakt. Wij zijn een gezin van drie in een vrijstaande woning uit 2017 (bouwbesluit 2008). Met elkaar hebben we 1265m3 en 2300kwh stroom verbruikt. We hebben 2777kwh stroom opgewekt. De stroom laat ik dus even voor wat het is.

Het gasverbruik is niet heel hoog in vergelijking met wat gebruikelijk is voor onze situatie (er wordt gezegd; 2050m3). Ons variabele contract geeft een gasprijs aan van € 2,66,- Dat maakt ongeveer 2800 euro per jaar aan gas. Dat is echt serieus geld.

Besparen gaat pijn doen. Niet zoveel pijn als voor iedereen die geen andere keuze heeft. Maar voor mij gaat het genoeg pijn doen. Want ik haat kou en ik hou van in bad gaan. En laat die twee dingen nu net grotendeels verantwoordelijk zijn voor het gasverbruik. Ik heb de thermostaat standaard op 22 graden staan en ga het liefst elke dag in bad. Verder levert kleding mij nogal wat prikkels op. Ik heb iets met sokken. Of eigenlijk niets. Zodra ik de kans zie, doe ik zoveel mogelijk kledingstukken uit.

De theorie is best leuk: je gaat wat minder in bad en zet de thermostaat in elk geval minimaal 2 graden lager. Daar voel je niet zoveel van, zolang het nog aangenaam weer is en het zonnetje schijnt. Vandaag was het in het Noorden guur. Meerdere keren heb ik gecheckt of de ventilatieroosters wel dicht waren, want ik voelde het overal om me heen tochten. Ook Saar, die het liefst zo min mogelijk kleding aan heeft, had het de hele dag over ‘koudkoud’. Haar lippen verkleurden ook wat blauw (geen grapje). Ja lieve schat, hou je broek dan ook aan. En je sokken!

Deze winter gaat pijn doen. Wij hoesten die paar duizend euro extra wel op. Maar waar haalt mijn broertje dat vandaan? Of de gastouder? En mijn lieve vriendin, hoe gaat zij dat doen?

12 gedachten over “Een hogere energierekening”

 1. Het vaste contract van een kennis van ons loopt 1 oktober af. Het nieuwe voorstel is €0,94 (€0,89 kale levering) per kWh stroom, en €3,70 (€3,44 kale levering) per kuub gas.
  Jouw 2777kWh is dan €2610 / jaar, ofwel €217 / maand.
  Jouw 1265 m3 is dan €4680 / jaar, ofwel €390 / maand.
  Samen maakt dat €7290 / jaar, ofwel €607,5 / maand.

  Als deze winter een zware winter word, gaan we echt een rampenscenario krijgen.

  1. Je bent in je berekening alleen onze teruglevering vergeten van de zonnepanelen. Dat maakt dat ik qua stroom niet hoef te betalen en wat geld toe krijg. Maar die gasprijs is vrij confronterend ja. Welke maatregelen neemt jouw kennis om het gasverbruik terug te dringen?

 2. Bepaal waar je wel en waar je niet wilt stoken.
  Bepaal waar je kort En/of gericht warmte nodig hebt.
  Voorbeeld: Keuken kort IR paneel, Douche kort IR paneel, Werkkamer gericht IR paneel, Woonkamer 22 graden Airco die ook kan verwarmen. Slaapkamers geen verwarming aan en bij kou 1/2 uur voor slapen gaan verwarmingsdeken aanzetten. Wat je hierbij helpt is dat je relatief veel stroom over hebt die je hiervoor kan gebruiken. Ik zelf mag hierdoor van energieleverancier maar 1x per jaar betalen ipv per maand omdat ze geen termijnbedrag van 1,53 euro willen innen. Hierdoor qua gas dit jaar tot nu toe maar 37 m3 en 0 te betalen Kw’s

  1. Wow…. 37m3 is heel weinig. Is dat inclusief douchen? Bedankt voor de tips, ik ga ook op zoek naar een slimme thermostaat en ik heb inderdaad voor nu de radiatoren uitgezet op slaapkamers.

   1. Ja zeker, CV wordt door het elektrisch en infrarood verwarmen met de stroom die ik over heb nauwelijks gebruikt.

 3. Afgelopen jaar verbruikten wij 1162m3 aan gas in een label A woning. Alleen in de woonkamer en de badkamer stonden de verwarming aan op 19C. Vanaf 16u en ’s avonds pelletkachel aan. We koken ook nog op gas. Als ik dat vergelijk met jullie verbruik doen wij het dus niet zo heel goed.
  Nu is het contract afgelopen. Het voorstel voor het nieuwe maandbedrag is €400,- (was €104). Wij hebben besloten de cv helemaal niet meer aan te zetten. We hebben twee IR-panelen voor in de woonkamer. En verder een elektrische voetenwarmer en deken en rugwarmer. Maar koud gaat het worden. En een koukleum dat ik ben!. Douchen doen we nog maar voor de helft. Brrr. Hopelijk kunnen we het hiermee binnen de perken houden.

  1. Wij hebben beneden vloerverwarming, wellicht dat dat uitmaakt voor de hoeveelheid gas die er verstookt wordt? Zetten jullie het maandbedrag nu ook omlaag?
   Veel sterkte in elk geval met de kou, I feel your pain.

   1. Nee, wij hebben beneden ook vloerverwarming en ook zonnepanelen. Dank voor je medeleven. Je hebt het ook heel mooi omschreven in je blog. Wij zetten het maandbedrag naar €200. Hopelijk lukt het daarvan.

    1. Dan ligt het misschien toch aan de mate van isolatie van het huis of het meer of minder douchen/badderen. Leg wat geld apart voor als de jaarnota wat tegenvalt…

 4. Zet de aanvoertemperatuur van de cv op 60…dit bespaart gas en je levert niet in op comfort. http://www.zetmop60.nl
  Laat je cv waterzijdig inregelen.
  Gebruik onder de radiatoren in de leefruimte Speedcomfort
  Dicht kieren! Tocht komt van kieren waardoor de wind je huis in blaast.
  Voor in je stoel is er een elektrische poncho of Stoov, erg warm en comfortabel, wollen kleedjes doen het ook goed.
  De adviezen over infraroodpaneel zijn al gegeven.Die zijn prima als bijverwarming in te zetten op badkamer of werkplek.Als je zonnepanelen hebt kan je ze ook standaard gebruiken(zonder zonnepanelen is het duur om ze standaard te gebruiken,en bespaar je niet echt)

 5. Oww, met vloerverwarming kan de aanvoertemperatuur van de cv nog lager. Google het maar, er is genoeg info over te vinden. Het is gen tapwater, dat mag nooit onder de 60 graden.

Reacties zijn gesloten.