Een half jaar zonder schoonmaakster, hoe bevalt dat?

Ik ben een enorme luxepoes. Gekscherend schreef ik al een keer over mijn personeel. Ik vond het echt goddelijk als ik na een dag college thuiskwam en mijn huis was opgeruimd en fris. Het hebben van een schoonmaakster dwong me om regelmatig de kleding naast mijn bed op te ruimen. Want ik ben nogal van ‘laten vallen waar je staat en de volgende dag iets nieuws pakken’.

Helaas komt ze niet meer. Haar gezondheid ging achteruit en dat resulteerde erin dat ze meer niet dan wel kwam. Die hele late afmeldingen, daar baalde ik het meeste van. Ik gaf haar de ruimte die ze nodig had om lichamelijk en geestelijk te herstellen. Ze liet me weten dat het nog niet lukt om haar werk weer op te bouwen. Eerst zocht ik niemand anders, omdat ik haar plek vrij wilde houden voor haar. Daarna begon ik met zoeken, maar de markt is nogal krap. Ik baal echt ontzettend van het feit dat ze er niet meer is en vooral dat het onzeker is of en wanneer ze weer terug zal komen.

De eerste maand merk je er weinig van alles je alles zelf een beetje bijhoudt. Maar ik ben van het type liever lui dan moe en dus doe ik alsof de kamer rond is bij het stofzuigen. Ik ben heel goed in ‘efficiënt en op het zicht schoonmaken’. En na een maand of twee kwam ik daar niet meer mee weg. En dus pak ik nu regelmatig een uurtje om beter schoon te maken. Maar echt, ik haat het gewoon. Bepaalde strijk die onvermijdelijk is (de werkuniformen van mijn man en zijn overhemden) hebben een weg gevonden naar de gastouder. Alhoewel ik klachten kreeg van mijn wederhelft dat de kwaliteit van het strijkwerk te wensen over laat. Ik ben de beroerdste niet en gaf hem een goede tip: doe het zelf.

Het bespaart ons ongeveer 200 euro per maand. Geen schoonmaakster hebben. Toch vond ik het heel bevredigend om haar in huis te hebben. Ik ben van generatie Y. Een generatie die opgroeide in hoge welvaart. Een schoonmaakster, totaal overbodig, maar o zo fijn.

Heb je schoonmaaktips of misschien een tip hoe ik aan een nieuwe schoonmaakster kom? Laat het weten!

4 gedachten over “Een half jaar zonder schoonmaakster, hoe bevalt dat?”

 1. Ik heb echt zo’n afwerklijstje voor op m’n vrije dagen. Anders is de structuur ver te zoeken. Strijken probeer ik echt goed bij te houden, want een bult op die wasmand is zooooo demotiverend.

  Wij hadden eerst ook schoonmaak, dat is in de Covid-periode stilgelegd en eigenlijk nooit meer opgestart. Het was wel altijd reuze-schoon in huis, zo schoon is het nu niet meer 🙂

  De man is echter nogal als een prins opgevoed, dus van schoonmaken heeft ie geen benul. Hij vroeg zich af waarom we zoveel spinraggen hadden. Ik heb hem er toen even fijntjes op gewezen dat degene die stofzuigt (HIJ!) dus ook moet zorgen voor het afnemen van stof en de spinraggen. Dat was nieuw voor hem… kortom… het is een leerproces zullen we maar zeggen.

  1. Ik moet heel erg lachen om het laatste gedeelte van je reactie 🤭

   Daar loop ik nu dus ook tegen aan, dat het minder schoon is dan ik gewend ben. Worstel ik wel een beetje mee, ik ben gewoon niet zo’n schoonmaakheld. Maar ik hou wel van schoon.

 2. Ik heb geen schoonmaakhulp, het lijkt me wel heerlijk. Ik ben bijna 60 en werk fulltime.
  Wat ik me afvraag – hoe gaat het met doorbetalen bij ziekte en vakantie bij een hulp? Hebben jullie daar afspraken over gemaakt (zoveel weken doorbetaalde vakantie en ziekte bv). Want eerlijk is eerlijk – als ik ziek ben, wat gelukkig zelden gebeurt, word ik ook doorbetaald.Ik worstel daar echt mee en het weerhoudt me er van om actief te zoeken. Ik heb begrepen dat er in Belgie een heel goed systeem is met bonnen.

  1. De officiële regels staan hier (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dienstverlening-aan-huis/vraag-en-antwoord/ik-huur-iemand-in-voor-huishoudelijk-werk.-wat-kan-ik-afspreken). Hoe het in België zit durf ik eigenlijk niet te zeggen.

   Wij hebben geen contract met haar afgesloten en betalen haar ‘zo’. Het is aan haar om dat op te geven bij haar aangifte. Wij hebben destijds afgesproken dat wij haar een toeslag betalen voor ziekte, vakantie etc. Toen we verhuisd zijn is ze meegegaan, maar het is voor haar een half uurtje rijden nu (enkele reis). Wij betalen haar een half uur extra, het andere half uur is voor haar.

   De rust en ruimte die het geeft (zeker als je fulltime werkt of een gezin hebt), is heel prettig. Al doe je het 2 uurtjes per week of om de twee weken. De basis is dan altijd op orde.

Reacties zijn gesloten.