Voor alle vrouwen die moeder (willen) zijn

Morgen is het moederdag. Het is geen geheim dat het ons jarenlang niet lukte om een kindje te krijgen. Ook is de moeder van mijn man al heel veel jaren geleden overleden. Hij hield heel veel van haar. Verder heb je nog allerlei vrouwen voor wie deze dag om wat voor reden pijnlijk is. Omdat het niet lukt een kindje te krijgen. Omdat je een kindje verloren bent. Omdat je geen contact meer hebt met je kind. Er zullen vast nog meer redenen te bedenken zijn. En zo’n dag kan ook pijnlijk zijn voor een kind, omdat je moeder is overleden of omdat je geen liefdevolle moeder hebt.

Ik kan me het beste identificeren met de vrouwen die al lang worstelen om zwanger te raken. Helaas weet ik hoe het is om de leegte in je buik te voelen. Maar morgen, morgen is speciaal. Want ik heb de zon in mijn leven gekregen. Ik weet hoe het is om moeder te mogen zijn. De verantwoordelijkheden die erbij komen kijken. Maar ook de liefde die je mag ontvangen. Mijn buik is een huisje geweest voor mijn dochter. En nu ben ik moeder. Of ik een goede moeder ben, dat weet ik niet. Ik probeer het te zijn.

Morgen denk ik ook aan alle vrouwen voor wie deze dag pijnlijk is. Zoals de dag voor mij jarenlang pijnlijk was. En dus post ik voor jullie dit gedicht van Freya. Omdat ik weet hoe het voelt. Omdat ik aan jullie denk. Omdat ik een kaarsje zal branden voor alle vrouwen die geen moeder zijn, geen moeder hebben, een kindje verloren hebben en voor alle mensen waarvoor het om wat voor reden dan ook een moeilijke dag is morgen.

Vandaag houd ik me stil
Stoor mij maar even niet
Vandaag heb ik het extra zwaar
Ben ik één met mijn verdriet
Terwijl het ontbijt wordt geserveerd
Voor alle mama’s deze dag
Omdat ik mij zo niet noemen mag
Vandaag is het moederdag
Deze dag is dus niet voor mij
Ik voel een steek van jaloezie
Want ik hoor hier niet bij

3 gedachten over “Voor alle vrouwen die moeder (willen) zijn”

  1. Wat fijn dat je dit verhaal geplaatst hebt. Daar hebben veel mensen wat aan. Bedankt en een hele fijne Moederdag voor jou.

  2. Gelezen met tranen in de ogen zo lief, want ik ben geen “moeder” en zal het nooit worden.

Reacties zijn gesloten.