Goedkoopje op de markt

Op ‘mijn’ markt staat een kruidenkraam. Met mensen erachter die je verwacht bij een kruidenkraam. Grote stoffige potten staan vol met allerlei kruiden en de walmen vliegen je aan als je er voorbij loopt. Vader, moeder en zoon. ZoonLief heeft zo’n grote bos dreadlocks, vader een versleten hoed. Niet bepaald vriendelijk, behalve de moeder. Toch heeft het wat, je boodschappen halen bij een specialist. De authenticiteit is geweldig.

Vader helpt me vandaag. Daar ben ik niet blij mee. Hij weet nooit te vinden wat hij nodig heeft en alles duurt bij hem een eeuwigheid. Hij maakt altijd hele slechte vrouwonvriendelijke grappen. Maar, dat is wat ik wilde toch? Stilstaan bij het moment. Ja, de tijd vliegt door. Ik heb het druk, ik moet nog zoveel. Maar nu ben ik even hier. Die 5 minuten die het langer duurt zullen geen verschil maken in mijn leven. Mijn gedachten dwalen naar mijn dochter die bij de gastouder is.

Goed, ik heb nu nog geen ruk vertelt over wat ik eigenlijk wilde vertellen. Drie soorten kruiden had ik vandaag nodig;

  • Italiaanse kruiden
  • Komijnzaad (djinten)
  • Korinanderzaad (ketoembar)

Ik maak namelijk bijna al mijn kruidenmixen zelf. Die goedkope rommel uit de supermarkt is duur en er zit vooral veel zout in. Ik moest afrekenen en het komt op 1,55. Whut? Ja, 1 euro en 55 cent alstublieft.

Verwonderd loop ik naar mijn fiets. Normaal kijk ik nooit wat ik moet afrekenen. Ook al wil ik FIRE worden, soms sluipen zaken erin. In mijn hoofd maak ik een rekensommetje en ik besluit vast en zeker dat ik dit thuis tot op de bodem uit ga zoeken. Ik moet namelijk eigenlijk studeren. Maar een rekensommetje maken en een blog typen is vele malen interessanter natuurlijk.

Voor het gemak rekenen ik even op 50 cent per kruidenmix, want ik heb geen gedetailleerde bon.

  • Italiaanse kruiden: Het A-merk kost 153,08 per kg. Ik heb 35 gram voor ongeveer 50 cent, omgerekend is dit dus ongeveer 14,30 per kg.
  • Komijnzaad: Het A-merk kost 53,78 per kg, ik heb 60 gram voor ongeveer 50 cent, omgerekend is dit dus ongeveer 8,33 per kg.
  • Korianderzaad: Het A-merk kost 69,39 per kg, ik heb 60 gram voor ongeveer 50 cent, omgerekend is dit dus ongeveer 8,33 per kg.

De onderlinge verhoudingen kloppen niet helemaal. Ik kan me voorstellen dat mijn Italiaanse kruiden wat meer gekost hebben dan de andere kruiden. Het gaat me echter niet om het exacte getal, maar om het grotere geheel. Zo’n zakje/strooier of whatever je in de supermarkt koopt kost dus het veelvoudige van de (kwaliteits)kruiden op de markt. En dat de kwaliteit beter is weet ik, omdat Meneer pas cayennepeper uit de super had meegenomen. Lepels gingen er in de gerechten, maar het was muf en voegde alles behalve pit toe aan ons gerecht. Normaalgesproken verslik ik me bijna als Meneer een gerecht hiermee gemaakt heeft, hij doet er net een mespuntje meer in dan ik en het verschil is dan dus enorm. Het strooiertje uit de supermarkt belandde dus in de kliko.

En last but not least: ik neem mijn eigen glazen potjes mee voor de kruiden. Zo hoeft het niet in een (papieren) verpakking en draag ik mijn steentje weer bij aan het minder produceren van afval.

Goed, ik ga gauw weer aan de wiskunde. Hopelijk heb ik de berekeningen goed gedaan, want ik kan haast niet geloven dat het prijsverschil zo enorm is.

3 gedachten over “Goedkoopje op de markt”

  1. Ik had geen idee dat het zo goedkoop was op de markt! Nu moet ik alleen nog even een lokale kraam vinden…

    1. Ik ben verhuisd van een grote naar een kleine stad. Toen was ik deze kraam dus kwijt. Maar tot mijn grote vreugde staat hij nu hier!

Reacties zijn gesloten.