Wat ben ik blij met Nederland

Dit is natuurlijk voer voor discussie. Ik ben blij dat ik in Nederland woon. Er zullen vast landen zijn op de wereld waar je het beter kunt krijgen. Maar er zijn zoveel landen waar je veel slechter af bent dan in Nederland. Oorlog, honger, uitdroging, gebrek aan medische zorg, gebrek aan scholing voor kinderen -meisjes in het bijzonder-. Mijn wiegje stond in Nederland en daardoor heb ik veel betere kansen dan menig ander kind op aarde.

In dit fijne land hoeft er in principe niemand honger te lijden. Als je ziek bent kun je naar de dokter of het ziekenhuis. Iedereen heeft recht op onderwijs. We verkeren niet in oorlog en zelfs natuurrampen zijn hier amper aan de orde. Er is vrijheid van meningsuiting. Je mag stemmen op een politieke partij. En in principe word je hier niet neergeschoten of opgesloten om je geaardheid. Ja, er wordt wel gediscrimineerd. En ja, er zijn misschien wat zaken die ik anders zou aanpakken als ik De Baas zou zijn. Maar ik ben gewoon blij, dat ik hier woon.

Als je dan gaat studeren…

Mijn man werkt en ik volg een studie. Er zijn dus dagen waarop er niemand thuis is om voor Saar te zorgen. Je kunt je kind dan naar het kinderdagverblijf of de gastouder brengen. Wij hebben voor dat laatste gekozen. Die gastouder kan ook niet leven van de lucht en moet gewoon betaald worden. En als je dat allemaal bij elkaar optelt vraag je je misschien af: waarom werk ik nog? Is dat nog wel rendabel? In mijn geval is het nog anders; ik studeer en breng geen geld in het laatje. Daar bovenop breng ik mijn dochter wel weg naar de opvang, wat geld kost. En dan komt daar zo’n prachtige voorziening die Nederland heeft: de kinderopvangtoeslag. Een bijdrage van de overheid voor als je beiden werkt en/of studeert.

Onze berekening

Dus ik ging eens even rekenen. De belastingdienst heeft daar een heel handig tooltje voor. Als ik eerlijk ben: ik dacht dat we geen of weinig recht hadden op deze toeslag. Meneer FF heeft een goede baan en ik heb in 2020 nog een uitkering. Niets blijkt minder waar te zijn! Wij hebben recht op een flinke teruggave. Voor 2020 ziet dat er iets anders uit dan voor 2021, omdat dan mijn uitkering zal stoppen.

Aantal uren opvang per maand87
Kosten per uur€ 6,27
Totaal kosten per maand€ 545,49
Teruggave belastingdienst€ 281,-
Netto kosten per maand opvang€ 264,49
Netto kosten per maand kinderopvang

Als ik geen uitkering zou hebben, krijgen we zelfs nog meer terug. Volgend jaar is dat het geval. De tarieven en toeslagen zullen ongetwijfeld ook veranderen, maar daar kan ik nog niet genoeg over vinden. Stel, ik zou geen uitkering hebben, hoe ziet de berekening er dan uit?

Aantal uren opvang per maand87
Kosten per uur€ 6,27
Totaal kosten per maand€ 545,49
Teruggave belastingdienst€ 344,-
Netto kosten per maand opvang€ 201,49
Netto kosten per maand kinderopvang met 1 inkomen

Conclusie

We krijgen een substantieel deel terug van de kinderopvang die wij moeten betalen. Hier ben ik blij mee. Dit stelt mij in staat om mijn opleiding af te kunnen maken zonder geldzorgen. En dit is waarom ik blij ben met Nederland. Ik heb gekozen voor een vierjarige opleiding. Dit vind ik al moeilijk genoeg om te combineren met mijn dochter. Stel je voor dat ik daarnaast ook nog zou moeten werken. Er zijn vast genoeg mensen die dat doen en daar heb ik respect voor.

As we speak is mijn dochter voor het eerst naar de gastouder om te ‘wennen’. En ik loop hier in een leeg huis dat nog nooit zo stil heeft gevoeld. Ik tel de minuten tot ik haar weer ga ophalen!

2 gedachten over “Wat ben ik blij met Nederland”

  1. Ik ben ook echt blij dat ik in Nederland woon. Ik wist trouwens niet dat er toch mogelijkheden waren voor kinderopvangtoeslag als een van beiden niet werkt.

Reacties zijn gesloten.