Energiebesparende maatregelen: update

Na alle berichten over huiselijk geweld en een fertiliteitstraject, nu ook even een update over andere belangrijke zaken. De energierekening. Een tijdje geleden schreef ik dat we er ook in huize FreezeFire aan moesten geloven. We zijn nu iets meer dan een maand onderweg. Hoe vergaat het ons?

Maatregelen op een rijtje

We hebben de volgende maatregelen genomen:

 • Alle radiatoren op de bovenverdieping en op zolder zijn dicht.
 • De temperatuur in huis is op maandag t/m donderdag 18,5 graden. Op vrijdag t/m zondag 20 graden.
 • Het water dat door de CV-leidingen stroomt hebben we op 50 graden gezet.
 • Ik sta mezelf 1x per twee weken een bad toe (i.p.v. om de dag) en we douchen nog maximaal vijf minuten. Tenzij onze dochter mee gaat, dan zijn het er tien.
Hoe is dat dan?

Lastige vraag, gemeente. Ik mis mijn bad. Ik heb het koud in huis. En dat vind ik niet leuk. Er was een aantal dagen (toen was het buiten ook heel kil), dat ik het ondanks warme kleding en twee dekentjes heel onbehaagelijk had. Ik heb voor mezelf wel een grens getrokken toen mijn dochter verkleumde handjes en blauwe lippen kreeg. Ze heeft altijd al moeite gehad haar temperatuur te houden. Ze lag midden in hittegolf met twee kruiken, twee dekentjes en een mutsje en had alsnog een temperatuur van 35,8. Wij kunnen het betalen en ik vind niet dat ik haar onnodig kou moet laten lijden. Ze had ook gewoon een romper met lange mouw, een truitje en een vest aan. Dus ik zei tegen mezelf dat dit de verkeerde zuinigheid was. Als Saar thuis is, mag de kachel op 20 graden. Verder stofte ik mijn elektrische dekentje weer af en dat is hard nodig, want ik heb regelmatig hele koude handen en ben tot op het bot verkleumd. Want ik werk 2 van die 4 dagen gewoon thuis, op zolder, waar het nog een graadje kouder is. Leuk is anders dus.

En, levert het wat op?

Ik ben niet zo van het micromanagen. Sinds dit bericht hebben we 35m3 gas verbruikt. In dezelfde periode vorig jaar was dat 93m3. Alhoewel het geen eerlijk vergelijk is, omdat ik de weersomstandigheden buiten niet heb meegenomen, ben ik toch best trots. Onze maatregelen werpen z’n vruchten af. Zeg ik terwijl ik mijn blogje typ vanuit een afgekoeld bad.

3 gedachten over “Energiebesparende maatregelen: update”

 1. Gebruik anders thermo onderkleding dat zorgt er voor dat warmte beter wordt vastgehouden. Daarnaast kun je zoals blogger zuinigaan een STOOV (https://nl.stoov.com/collections/big-hug-draadloze-infrarood-warmtedekens) aanschaffen. Die kunnen als je thuiswerkt je warmte behoefte verbeteren.
  Hier gaat het eigenlijk meer dan prima daar door het mooie weer ik een steeds hogere overproductie aan stroom krijg welke ik gebruikt als ik ga bijverwarmen.
  Dit is nog niet nodig nu rond 24.00 uur is het zonder verwarmen nog 20,5 graden in de woonkamer.

   1. Heb ik jaren geleden wel gedaan maar heb sinds dien een paar Multi split airco’s (is in feiten een soort warmtepomp) welke ik voor +/- 95% gebruik voor verwarmen en +/- 5% voor koelen. (dit jaar 1 dag)

Reacties zijn gesloten.