Geld maakt niet gelukkig, of toch wel?

Graag zou ik willen dat het klopt: geld maakt niet gelukkig. Maar het is wel zo. Ergens vind ik dat een verdrietige gedachte. De vrijheid die het hebben van geld met zich meebrengt, maakt gelukkig. Het maakt uit, waar de wieg staat waarin je geboren wordt.

Geld en sich maakt niet gelukkig. Ik weet uit ervaring dat je sommige dingen niet kunt kopen. Je vruchtbaarheid en daarmee het krijgen van een kind bijvoorbeeld. Je gezondheid kun je in de basis ook niet kopen. Verschillende dierbare mensen in mijn omgeving zijn overleden door kanker, hartfalen en andere ziektes. Sommigen relatief rijk, anderen arm. Enge ziektes maken geen onderscheid naar bankrekening. Ook voor je mentale gezondheid maakt het niet perse uit hoeveel geld je hebt. Ik kamp al met depressies en angststoornissen sinds mijn 13e. Ik ben niet opgegroeid in armoede en ik heb ook geen honger gekend.

Wat je wel met geld kunt doen? Gezonde voeding kopen. Leuke ervaringen beleven. Je kinderen een onbezorgde jeugd geven. Je kunt het geld ook gebruiken om keuzes te maken die je (hopelijk) gelukkiger maken. Zo heb ik mijn baan opgezegd om weer te gaan studeren.

Zojuist propte ik mijn digitale winkelmandje vol met hysterische versieringen voor de verjaardag van mijn dochter. Vervolgens leegde ik mijn mandje weer. Niet omdat ik het niet kon betalen, maar om dat ik het (op dit moment) niet wil betalen. Wel heb ik een prachtige taart besteld en een mooi (tweedehands) cadeau voor haar gekocht. Het lijkt me vreselijk als je je kind geen cadeau of taart kan geven voor zijn of haar verjaardag. Erger nog: als je elke dag moet worstelen om een maaltijd op tafel te zetten. Dat je zelf honger hebt is tot daar aan toe. Maar je kind honger zien hebben: dat lijkt me echt heel erg. Het schijnt te gebeuren. Ook in Nederland. Geldzorgen brengen stress met zich mee. Stress heeft invloed op je welbevinden. Dus ja, geld maakt tot op zekere hoogte gelukkig.

En nu? Wat kan ik nu doen? Niets. Verder leven in mijn rijke witte bubbel. Het stemt me een beetje verdrietig.

2 gedachten over “Geld maakt niet gelukkig, of toch wel?”

 1. Wat je zegt geld maakt niet gelukkig. Het maakt het leven soms een beetje makkelijker en/of de vrijheid maakt een beetje gelukkiger. Daarnaast als je ongelukkig bent of ziek dan kun je met geld toch makkelijker dingen doen of kopen die het leven veraangenamen.
  Een goede vriendin van ons raakte maar niet zwanger en bij controle bleek dat er geen eicellen (meer?) waren. In Nederland liep ze tegen allerlei moeilijkheden aan. Maar daar was het ruime spaarsaldo dat mogelijk maakte dat ze in het buitenland een eicel kon krijgen (tegen betaling uiteraard). Na jaren ploeteren was ze na de eerste behandeling zwanger. Haar man is de vader, ze was zelf zwanger. Hun dochtertje is nu bijna een jaar.
  Onze tante is op hoge leeftijd en was erg eenzaam (geen kinderen). Nu komt er twee keer per week een dame op bezoek die haar gezelschap houdt en voor haar kookt. Ze eten samen en na de koffie gaat ze weer naar huis. Het bevalt beiden heel goed. Het kan weer door dat geld.
  De moeder van de bff van dochter heeft het financieel heel moeilijk. Drie tienermeiden, twee banen, dure huur en het lukt allemaal maar net of net niet. Wij proberen bff een beetje te steunen, maar eigenlijk willen ze dat niet. Het maakt me ook verdrietig. Ook wij zitten in die rijke witte bubbel. Man kreeg deze maand gewoon EUR 500 loonsverhoging per maand. Het is oneerlijk verdeeld.

  1. Ja, het is oneerlijk verdeeld. Wat fijn dat je wat probeert te doen voor je vriendin, al snap ik heel goed dat het moeilijk is om (financieel) hulp aan te nemen.
   En die verhoging: wauw! Dat is inderdaad heel veel geld.

Reacties zijn gesloten.