Financiën November

De drukste maand van het jaar is inmiddels begonnen en dus is het tijd voor een financiële update van november.

Spaarpercentage

Ons spaarpercentage voor de maand november komt uit op 59% precies! Dit is wat hoger dan de vorige maand. De verwachting is dat we dit jaar op een gemiddeld percentage van ongeveer 40% komen. De doelstelling voor ons dit jaar was een SR van 50%. Ik kan nu al zeggen dat dit niet gelukt is. Aan de inkomstenkant komt dit door corona, de inkomsten zijn behoorlijk gedaald en lijken 30% lager te zijn dan vorig jaar. Daarnaast is onze dochter geboren dit jaar, wat de uitgaven weer wat verhoogd heeft.

Hypotheek

We lossen iedere maand extra af op onze hypotheek. Daarnaast hebben we twee annuïteitendelen in de hypotheek, waardoor er sowieso al afgelost wordt. Hieronder kun je de stand van de hypotheek zien per 30 november 2020.

Annuïteitenhypotheek€ 140.924,711,34% rente
Aflossingsvrije hypotheek€ 151.222,711,54% rente
Familiebank annuiteit€ 14.211,601,34% rente
Familiebank aflossingsvrij€ 17.000,001,54% rente
Totaal€ 325.660,90
Stand per 30 november 2020

Nettowaarde

Een nieuwe categorie in dit overzicht: de nettowaarde. We rekenen in dit overzicht met onze banksaldo’s, het saldo van de beleggingsrekeningen, de opbouw van het pensioen in eigen beheer en de WOZ-waarde van het huis, aan de schuldenkant staat de hypotheek die nog op het huis rust. Ga ik nu de daadwerkelijke cijfers publiceren of alleen de stijging van de nettowaarde? Het is best spannend om zomaar te delen ‘wat we waard zijn’. Voor nu kies ik er dus voor om alleen maar te publiceren met hoeveel % de nettowaarde is gestegen of gedaald en deze maand gaat het om een stijging van 5,7%.

Verwachtingen voor de volgende maand

Deze maand staan er weinig spannende dingen op de planning, qua financiën. Ik ben jarig, maar dat zullen we niet vieren. Geen grote kosten hiervoor. Wel betalen we de zorgverzekering vast vooruit voor 2021, dus dat zal een lekkere hap zijn uit het budget.

Uitgaven om te delen

In de categorie “duurste aankoop” moest ik even zoeken. De extra aflossing van de hypotheek is de grootste afschrijving. Maar, dat valt voor ons in de categorie verschuiven van vermogen. De grootste rekening die deze maand betaald is, is er één van de gemeente. De kosten voor ons trouwen: € 207,80. Deze rekening ontvingen we al direct na ons trouwen in juni. Hoe het is gebeurd weet ik niet, maar ik heb deze blijkbaar over het hoofd gezien en weggegooid. Wellicht waren het de zwangerschapshormonen. Maar ik kreeg dus pas 5 maanden later een herinnering. Uiteraard heb ik de rekening meteen voldaan.

In de categorie “stomste uitgave” wint de ID-kaart van Saar het. Schade: € 30,70. Ik vind het een beetje een raar gegeven, mijn dochter van 3 maanden moet een ID-kaart hebben. Haar op de foto krijgen volgens de geldende normen was een crime. En nu is de kaart 5 jaar geldig, ik kan je garanderen dat ze er over 2 maanden al heel anders uitziet.

In de categorie “leukste uitgave” kies ik voor een marktplaatskoopje waar ik toevallig op stuitte. De kosten waren 10 euro, incl. verzenden. Het waren twee nieuwe prachtige doeken van een bepaald merk, waar ik héél blij mee ben. Deze doeken had ik al eerder gekregen en gebruikte ik om mijn dochter mee in te bakeren. Ik had twee stuks, maar dat was net te kort i.v.m. wassen (ze spuugt nogal veel). Nieuwprijs is 25 euro voor twee doeken. Ik had ze voor een tientje en ze zaten nog nieuw in de verpakking.

Dit zijn alle cijfers weer voor de maand november!