Financiën Januari

Januari was een drukke maand. Zelf had ik deadlines voor mijn studie. Mijn man had twee weken dienst. Er werd dus hard gewerkt en gestudeerd. Ook gebeurde er van alles op persoonlijk vlak. Maar dit stukje gaat over de financiële kant. Dus hier komt een verlate update van januari.

Spaarpercentage

Ons spaarpercentage voor de maand januari is: 62,82%. Wowzers! Na de tegenvallende maand december is dit een flinke opsteker. Alle dure rekeningen voor 2021 zijn alvast vooruitbetaald in december en daar hadden we nu dus geen last van. Verder viel het aan zowel de uitgaven- als de inkomstenkant mee deze maand.

Hypotheek

We lossen iedere maand extra af op onze hypotheek. Daarnaast hebben we twee annuïteitendelen in de hypotheek, waardoor er sowieso al afgelost wordt. Hieronder kun je de stand van de hypotheek zien per 31 januari 2021.

Annuïteitenhypotheek€ 138.783,411,34% rente
Aflossingsvrije hypotheek€ 151.222,071,54% rente
Familiebank annuiteit€ 14.004,601,34% rente
Familiebank aflossingsvrij€ 17.000,001,54% rente
Totaal€ 322.185,09
Stand per 31 januari 2021

Verwachtingen voor de volgende maand

De maand is alweer halverwege, dus ik kan alvast een redelijke voorspelling doen. Aan de inkomstenkant gaat het flink tegenvallen deze maand. Mijn uitkering is per 21 januari gestopt. We redden het prima zonder dat geld. Maar het scheelt wel behoorlijk in het percentage. Verder gaan we dit jaar voor het eerst maandelijks IB betalen aan de vrienden van de Blauwe Brigade. Dit doen we omdat de korting dit jaar bij ineens betalen nog maar 1 euro is. Nou die symbolische euro mogen ze houden.

Aan de uitgavenkant staat er niet zoveel spannends op de planning. Al krijgen we wel een hogere nota van de kinderopvang, omdat Saar veel gebruik heeft gemaakt van de opvang toen wij allerlei diensten en deadlines hadden.

Uitgaven om te delen

In de categorie “duurste aankoop” moest ik even zoeken. Er zijn wat zakelijke uitgaves en de aflossing van de hypotheek. Maar aangezien dat laatste een maandelijkse post is, telt deze niet mee voor deze categorie. Ook de kinderopvang laat ik niet meetellen. En als ik dan goed speur, is de duurste uitgave 101,30 bij de supermarkt.

In de categorie “stomste uitgave” selecteer ik de hele categorie ‘uit eten’. Drie keer kwam de snackbar bezorgen. Onnodig, ongezond en vet. Om het goed te praten kan ik natuurlijk zeggen dat ik het erg druk had (waar), maar er zijn geen excuses.

En zelfs als leukste uitgave is het moeilijk om iets uit te zoeken. Er gebeurde zo weinig spectaculairs. Eigenlijk was het gewoon saai. Alle uitgaven waren dertien in een dozijn. Ik heb zelfs maar 2 pakketjes met kleding ontvangen voor Saar. Als ik dan toch nog iets moet kiezen, dan kies ik de uitgave bij de Sligro á € 99,28. Wij zagen voor het eerst in maanden mijn ouders weer en ik had allerlei dingen gekocht die ze lekker vonden (en waarvan sommigen alleen bij de Sligro te krijgen zijn). Ze waren hier erg blij mee. En ik was heel blij om hen weer te zien.

Wat was jouw duurste/leukste/stomste uitgave in januari?