Trouwen tijdens de coronacrisis

Als er een baby op komst is moet je keuzes maken m.b.t. het gezag. Als je al getrouwd bent als je zwanger bent, hoef je geen keuze meer te maken. De baby wordt automatisch erkend door je partner. Wij hadden alleen een samenlevingscontract en dus moesten wij wel keuzes maken. Bij de geboorte kreeg mijn partner niet automatisch het gezag. Op voorhand kan de vader wel de baby erkennen, maar hij heeft dus niet automatisch gezag. Dit kun je allemaal wel (achteraf) regelen, maar: gedoe. Dus besloten wij te trouwen. We hielden het klein (lees: Meneer FF en mevrouw FF en de 2 getuigen).

De beslissing om te trouwen is tijdens een wandeling gemaakt en uiteraard zou het een budgetbruiloft worden. Romantisch, vind je niet?

En wat heeft dat dan allemaal wel niet gekost? Eerst wil ik de vraag beantwoorden wat het allemaal opgeleverd heeft. Eeuwige trouw: ja daar geloven wij in. Alhoewel we eerder weinig waarde hechtten aan het instituut huwelijk, voelt het heerlijk om samen een gezin te vormen met onze dochter. We dragen allemaal dezelfde achternaam. Verder hebben we een hele intieme prachtige dag gehad, vooral wij samen met onze ongeboren baby. Op het moment van trouwen was ik namelijk hoogzwanger!

En dan nu het lijstje. Ik ben dol op lijstjes. Het kostenplaatje ziet er als volgt uit:

Kosten gemeente€ 207,80
Bloemen€ 50,00
Kapper€ 26,10
Make-up€ 19,50
Chique 5-gangendiner (patat)€ 28,75
Nagels€ 32,50
Kaartjes-achteraf verstuurd€ 105,10
Postzegels€ 22,75
Ringen€ 1.761,00
Taart€ 52,50
Fotograaf€ 850,00
Jurk€ 39,99
Totaal€ 3.195,99

Verder hebben we nog wat kleine uitgaven gehad zoals de (kinder)champagne etc. Zoals je kunt zien zitten de kosten vooral in de fotograaf en ringen. Twee dingen die me heel veel waard zijn. Ik heb een prachtige ring uitgezocht en ik draag ‘m elke dag vol trots. Deze zal misschien ook nog wat restwaarde hebben, al hoop ik de ring nooit te hoeven verkopen. De fotograaf is haar geld meer dan waard gebleken. Onze intieme dag is geweldig mooi vastgelegd door haar en in de avond hebben we afgesloten met een mooie zwangerschapsshoot. Een blijvende herinnering aan een prachtige dag in ons leven.

Als ik het kostenplaatje zo zie, valt het me alles mee. Alhoewel we vooraf gezegd hadden dat we zo min mogelijk geld zouden uitgeven, is dat niet helemaal gelukt. Ik hoop dat Meneer FF dit stukje niet leest, want dat zou weleens op een scheiding uit kunnen draaien…