Slim gebruik maken van je cadeaubonnen

Ik probeer zoveel mogelijk uit mijn geld te halen. Momenteel werk ik helemaal niet meer en is geld dus een schaars goed. En sowieso probeer ik zo min mogelijk geld uit te geven aan alles wat onder ‘noodzakelijk kwaad’ valt.

Regelmatig krijg ik of krijgen we cadeaubonnen. Vroeger, toen ik nog jong en onbezonnen was, rende ik er direct mee naar de (virtuele) winkel. Ik verzilverde meteen mijn bon en kocht dan iets waar ik ter plekke zin in had of leuk vond. Soms belandde zo’n product ongebruikt in een la. Inmiddels ben ik jaren ouder en vooral een stuk slimmer met geld. Inmiddels gebruik ik mijn bonnen op een slimme manier.

Een cadeaubon van 10 euro is natuurlijk 10 euro waard. Morgen is dat niet ineens meer en als ik mijn bon heel lang in de kast laat liggen, dan wordt de bon zelfs minder geld waard. Iets met inflatie enzo. Maar ooit heb ik bedacht dat ik

  • Beter na moet denken over een nuttige besteding van zo’n bon
  • Net zo lang kan wachten tot het product dat ik wil voordelig te krijgen is met zo’n bon

Nuttige besteding

Toen ik voor het eerst las over FIRE en wat dat betekent, ben ik heel anders naar geld gaan kijken. Vroeger kocht ik van zo’n bon alleen maar leuke dingen. Want ik had het gekregen en dus moest ik er iets leuks van kopen. Wat mijn definitie van leuk was? Geen idee. Prullaria. Goedkope sierraden. Een nieuwe hele leuke en nuttige agenda, die ik na 1 maand in de la flikkerde het hele jaar gebruikte. Ik kocht er vooral veel dingen voor die ik niet nodig had en die mijn leven ook niet echt leuker maakten.

Tegenwoordig koop ik er iets nuttigs mee. Soms is dat iets leuks, maar soms is het ook iets wat we daadwerkelijk nodig hebben. De ene keer een mooi boek, maar ik koop er inmiddels ook gewoon pampers van. Ook shampoo en douchegel worden regelmatig betaald met zo’n bon. En oh ik durf het haast niet te zeggen, maar ik betaal er ook weleens een cadeautje mee voor iemand anders.

Voordeel met je bon

Ik heb toch iets ontdekt. Al een paar jaar geleden. Ik vond het ongelofelijk dat ik er niet eerder aan gedacht had. Maar wat nu als ik mijn bon gebruik voor iets wat nuttig is en dan ook nog wacht tot dat nuttige in de aanbieding is. Zo krijg ik dus meer waar voor mijn geld. De tien euro op de bon is nog steeds tien euro. Maar als ik er shampoo mee koop die ik toch al moest kopen en die op dat moment 1+1 gratis is, dan krijg ik in elk geval meer shampoo voor mijn tien euro.

Vandaag is het blackfriday. Heel veel producten zijn in de aanbieding. Om niet in de verleiding te kopen om zooi te kopen, heb ik een lijstje gemaakt van wat we nog nodig hebben. Met cadeautjes verzamelen voor Kerst en Sinterklaas ben ik vaak het hele jaar bezig. Als ik iemand hoor over iets wat hij/zij leuk vindt, dan sla ik dat op in mijn notities en kijk ik gedurende het jaar of er een leuke aanbieding voor komt. Zo wilden we dit spel nog kopen voor een familielid. Bij bol.com was het spel deze week in de aanbieding, van 18,99 voor 14 euro. Niet een hele geweldige korting, maar (bord)spellen zijn niet vaak beschikbaar voor dumpprijzen. Ik heb deze aankoop gedaan met een cadeaukaart van 15 euro die ik nog beschikbaar had. Per saldo heeft het spel mij niets gekost en heb ik nog een euro over. Als ik dat spel eerder met mijn cadeaukaart had gekocht, had ik 3,99 bij moeten betalen. Ook heb ik bij een noordelijke keten pampers betaald met een bon die ik nog had liggen. De pampers waren 1 + 2 gratis (een zeldzame aanbieding). De bon was 20 euro, daar had ik normaalgesproken 2 pakken pampers van kunnen kopen (de maat van mijn dochter kost 9,99). Nu kocht ik er maar liefst 6 pakken van! Want ik kreeg dus bij elk pak dacht ik kocht 2 gratis verpakkingen. Even wachten heeft in dit geval dus gewerkt.

Oeps

En toch ligt er al een bon ruim een half jaar te verstoffen in de kast. Bij een afscheid kreeg mijn man een VVV-bon van 150 euro. Een groot bedrag, maar ook met een symbolische waarde. Hij heeft na ruim 10 jaar afscheid genomen van een plek waar hij mooie herinneringen aan heeft. Zomaar iets kopen van die bon, voelt niet goed. We willen graag iets met een blijvende herinnering. We hebben alleen niets nodig. Er pampers, shampoo of wasmiddel van kopen voelt niet helemaal goed. Maar nu ligt die bon er al een hele tijd niets te doen. En dus moet de bon er misschien binnenkort toch aan geloven…..