Financiën december

De maand december is dit jaar rustig voorbij gekabbeld. Normaalgesproken staat deze maand in het teken van allerlei festiviteiten. Dit jaar niet. Mijn verjaardag werd niet gevierd en de kerstdagen vierden we met z’n drieën. Lekker rustig dus. We maakten de balans op en stelden allerlei doelen voor het nieuwe jaar. Terwijl de eerste (natte) sneeuwvlokken uit de lucht dwarrelen, typ ik de cijfers van december uit.

Spaarpercentage

Ons spaarpercentage voor de maand december komt uit op *tralalala* -44,76. Ja, dat doet pijn. De inkomsten vielen een beetje tegen. De zorgverzekeringen werden vooruit betaald. Maar het pijnlijkste van allemaal is toch wel dat de vrienden van de Blauwe Enveloppen nog even met ons wilden afrekenen. Dit wisten we natuurlijk wel. Maar het doet niet minder pijn.

Hypotheek

We lossen iedere maand extra af op onze hypotheek. Daarnaast hebben we twee annuïteitendelen in de hypotheek, waardoor er sowieso al afgelost wordt. Hieronder kun je de stand van de hypotheek zien per 31 december 2020.

Annuïteitenhypotheek€ 139.854,661,34% rente
Aflossingsvrije hypotheek€ 151.222,071,54% rente
Familiebank annuiteit€ 14.108,361,34% rente
Familiebank aflossingsvrij€ 17.000,001,54% rente
Totaal€ 322.185,09
Stand per 31 december 2020

Nettowaarde

We rekenen in dit overzicht met onze banksaldo’s, het saldo van de beleggingsrekeningen, de opbouw van het pensioen in eigen beheer en de WOZ-waarde van het huis, aan de schuldenkant staat de hypotheek die nog op het huis rust. Helaas, helaas geen update hier. Excel is kapot. Ik moet het nog maken, maar geen idee hoe. Mijn hoofd loopt ook een beetje over nu. Maar dit zal ongetwijfeld een daling zijn, gezien ons spaarpercentage. De beleggingen maken vast wat goed, maar niet alles.

Verwachtingen voor de volgende maand

De eerste maanden van het jaar staan altijd in het teken van grote rekeningen. Zorgverzekering (is nu al betaald), lidmaatschappen van vakverenigingen, OZB, voorlopige aanslag van de vrienden enzovoorts. Januari is geen spannende maand, er staan in elk geval geen grote uitgaven in de planning.

Uitgaven om te delen

In de categorie “duurste aankoop” vechten zowel mijn zorgverzekering als de beroepsorganisatie om de eerste plek. Beiden schreven rond de 1900 euro af. De zorgverzekering gaat alleen over mijzelf. Ik heb de allerduurste categorie aanvullende verzekering die mogelijk is bij mijn verzekeraar. Zelf val ik in de categorie “brekebeentje” en dit is dus helaas noodzakelijk kwaad.

In de categorie “stomste uitgave” selecteer ik de nieuwe kleding voor onze dochter. Fantastisch natuurlijk, nieuwe kleertjes uitzoeken. Ware het niet dat ze al genoeg kleren had. Door de spreidbroek kan ze helaas 80% van de kleding niet meer aan (te klein door de Pavlik-bandage, of het past gewoon überhaupt niet meer). Ik gaf 123,48 uit aan nieuwe kleding. Gedeeltelijk tweedehands, dat wel. Maar ik zit nu ook met een grote voorraad -meest broekjes- in de maten 62 en 68 die ze waarschijnlijk nooit zal kunnen dragen.

De leukste uitgave was een dag weg met mijn man. Dit was nog een verjaardagscadeau uit maart van mij aan hem. Het was er door de zwangerschap en corona nog niet van gekomen. Vlak voor de tweede lockdown pakten we dit uitje mee. Onze dochter was bij haar opa en oma en beide partijen genoten hier heel erg van. Wij genoten op onze beurt van de tijd die we samen hadden. De kosten waren 528 euro. Dit was een nacht weg, een luxe diner en een cursus van Robert van Beckhoven. Veel geld, maar we hebben genoten van de tijd samen.

Dit zijn alle cijfers weer voor de maand december!