Ik mag graag een spelletje spelen. Altijd al gedaan. Naast het spelen van spellen in het echte leven, game ik ook online. Naast een handvol RPG-games, speel ik ook al jaren en jaren online Catan tegen mensen van over de hele wereld. Tot mijn grote vreugde ben ik ooit kampioen geworden over het jaar 2018. Ik eindig nog steeds elk jaar in de top 10, maar helaas heb ik te weinig tijd om serieus te spelen.

Terug naar het echte leven. We hebben in dit huishouden niet altijd meer dan twee personen beschikbaar om een spel mee op te starten en dus verzamelen we al jaren spellen om ons heen die leuk zijn voor twee personen. Onze kast puilt uit en sinds de geboorte van onze dochter ontbreekt het me helaas vaak aan energie en mentale bandbreedte om eens goed te gaan zitten voor een spelletje. Ook mijn hobby bridge heb ik voorlopig gepauzeerd. Een ontzettend gaaf spel waarbij mijn man en ik onze krachten bundelen en in plaats van fanatiek tegen elkaar te strijden, werken we bij bridge samen. Hier komen de spellen die ik heel graag speel met twee personen.

7 wonders duel (incl uitbreiding)

Een spel dat snel opgezet is en zich in drie rondes afspeelt. Dit spel speelt heerlijk weg en je moet bij elke keuze die je maakt goed opletten wat voor kaarten je vrijspeelt en daarbij dus ook de tactiek van je tegenstander in de gaten houden. Je kunt op verschillende manieren winnen (en verliezen). Het design van het spel vind ik heel erg mooi.

Dominion

Van dit spel heb ik talloze uitbreidingen. Elke uitbreiding heeft een ander thema. Het spel heeft een aantal basiskaarten en daarnaast altijd tien (verschillende) actiekaarten. Het is een draftgame. Je kunt het met meerdere mensen spelen, maar mijn voorkeur is met twee personen. Er is weinig nutteloze nadenktijd en de kaarten vliegen in een heel snel tempo over tafel. Ook hierbij is het belangrijk om heel goed in de gaten te houden wat je tegenstander voor tactiek gebruikt en of deze ook (stiekem) wordt aangepast.

Patchwork

Dit is een vrij simpel spel waarbij je een lapjesdeken probeert te maken. Hierbij is het van belang dat je je bord met 9×9 vierkantjes zo goed mogelijk opvult. Geen gaatjes, want dat levert minpunten op. Je lapjes koop je met muntjes en de lapjes die je koopt kunnen ook weer muntjes opleveren, waarmee je dus weer nieuwe lapjes kunt kopen. Snappie? Ik heb dit spel dus nog nooit kunnen winnen, maar desondanks vind ik het een geweldig spel. Het concept is simpel, zonder dom te zijn. En dat is nog een behoorlijke kunst.

Catan – het kaartspel

Uitsluitend door twee personen te spelen en behoorlijk anders dan het bordspel. Wij hebben de oude versie inclusief zeldzame uitbreidingen. Die uitbreidingen gaan voor een eurootje of honderd op marktplaats. Niet meer te krijgen, want het spel heeft een nieuw design. Ik heb dit al heel lang niet meer gespeeld, maar lange tijd behoorde dit tot mijn favoriete 2player game. Je hebt allebei je eigen deck waarmee je speelt. Grafisch is het niet een heel aantrekkelijk spel.

Carcasonne

Hiervan hebben we ook behoorlijk wat uitbreidingen, maar lang niet allemaal. Met dit spel bouw je met landtegels wegen, steden, kloosters etc. Bij ons is de uitdaging regelmatig om het spel OP de tafel te houden i.p.v. de verkeerde kant op te bouwen en zo de tafel afkukelen. Spelers die het spel kennen, herkennen dat misschien wel.

Verder heb ik ook nog een lijstje met spellen dat ik niet graag speel. Daarbij maakt het niet uit of het een 2p of multiplayer game is. Met stip op nummer 1 staat HIVES. Op de voet gevolgd door een vaag spel met treintjes en treinspoortjes die je moet tekenen op een papiertje. En dan is er ook nog een heel scala aan spellen dat geweldig zou moeten zijn, maar waarvan ik de lol niet in zie. Mijn man heeft ooit Scythe gekocht toen het nog niet op de Nederlandse markt te koop was. Niet te betalen en naar mijn mening absoluut z’n geld niet waard. Hij zoekt wanhopig graag slachtoffers om dit spel met hem te spelen.

PS 1 ik hou niet van langzame tegenstanders

PS 2 ik ben iets fanatieker dan meestal goed voor me is

PS 3 ik vraag soms of ik mijn beurt even over mag doen

PS 4 PS 3 heeft niets met PS 1 te maken en het feit dat ik PS 1 te weinig doe

PS 5 spelletje spelen?