Zorgverzekering 2023: de keerzijde

Pfoe. Ik ben geen echte moraalridder. Maar in dit stukje ga ik toch met wat vingertjes wijzen. Op veel blogs lees ik over de keuze van de zorgverzekering voor 2023 en welke overwegingen daaraan ten grondslag liggen. Ook in het dagelijks leven met familie, kennissen of vrienden gaat het over deze keuzes. Vaak zijn dat keuzes gebaseerd op financiële basis. Wat ik zowel in de blogs als in de gesprekken mis is de keerzijde van de keuze die je maakt: de impact op de (kwaliteit van) zorg.

Mijn man is zorgverlener, maar heeft de keuze (gemaakt) om geen contracten met zorgverzekeraars af te sluiten. Hierdoor hebben zij geen macht over de zorg die hij hoeft te bieden. Hij heeft wel te maken met maximumtarieven en is dus niet geheel vrij. Maar de zorgverzekeringen hebben geen inzicht in zijn patiëntadministratie. Vanuit mijn vorige functie had ik wél te maken met zorgverzekeraars. Sterker nog: ik was de directe lijn met hen binnen de organisatie. Toen leerde ik het klappen van de zweep al een beetje kennen. Door mijn revalidatietraject heb ik de afgelopen 2 jaar meer dan 150 behandelingen gehad bij de fysiotherapeut. Grotendeels zelf betaald, gedeeltelijk vergoed. Inmiddels heb ik een warme band met mijn fysiotherapeut, die verder gaat dan zorgverlener – patiënt. Dat is weleens dubieus, al is het contact in de kamer altijd professioneel. We hebben kinderen van dezelfde leeftijd en ik heb hem zakelijk wat op weg geholpen, toen hij zijn eigen toko begon. Ik heb de afgelopen maanden een bijzonder inkijkje gekregen in hoe het werkt met die zorgverzekeraars. Informatieplicht. Boetes. Alles behalve marktconforme tarieven. Ik ben enorm geschrokken van wat ik gezien én gehoord heb. Ik kan er iets over vertellen, maar waarschijnlijk kan ik nauwelijks recht doen aan het echte verhaal. Veel van de maatregelen doen de kwaliteit van zorg geen goed, maar werken vooral in de hand dat de zorgverlener sneller zijn of haar patiënten moet afwerken volgens een checklist. Voldoe je niet aan de checklist van verzekeraars, gaat er per punt 2 euro af van het tarief dat ze ontvangen. Zo is er een verzekeraar die per zitting maar 26 euro betaalt. Er schijnt groot verschil te zijn tussen wat verzekeraars eisen en betalen: van 38 euro per zitten tot 26 euro per zitting dus.

De details doen er voor mij niet zoveel toe. Waar ik eigenlijk naar toe wil is de impact die wij maken met onze keuzes. Ik zit best in een rijke witte bubbel. Niet dat ik geen mensen ken die in armoede leven, maar ik ken vooral mensen die meer dan genoeg te besteden hebben. Waaronder ik zelf. Waar ik me de afgelopen weken over verbaasd heb is het dat deze mensen bij hun keuze voor een zorgverzekeraar alleen maar kijken naar hun eigen portemonnee. Op jacht naar de goedkoopste zorgverlener. We vinden het allemaal heel belangrijk om te shinen met onze elektrische auto’s, warmtepompen en andere duurzame keuzes die we maken. Ingegeven door zogenaamd maatschappelijk belang. Ik ben benieuwd hoe deze mensen (inclusief grote bloggers met veel volgers) het voor zichzelf verantwoorden dat ze in hun zoektocht voorbijgaan aan de kwaliteit van hun keuze op de zorg. Zoals je de keuze hebt in een stemhokje (en dus niet mag zeuren als je op partijen stemt die het later verkloten, of überhaupt niet gaat stemmen), vind ik dat je ook geen recht van spreken hebt over de zorg en de verslechtering van de kwaliteit van de geboden zorg.

Ik vind het eigenlijk best armoedig dat mensen die meer dan 100k per jaar te besteden hebben op zoek gaan naar tien euro per maand besparing en daarmee allerlei andere belangen vergeten. Voor mij het ultieme bewijs van het egocentrisme van rijke mensen. Nogmaals: mezelf included. Het gevolg is dat mijn fysiotherapeut ervoor gekozen heeft verschillende contracten op te zeggen voor volgend jaar en ook na het aflopen van andere contracten deze niet verlengd. Hiermee wordt veel van zijn zorg onbereikbaar voor patiënten die weinig te besteden hebben. Je kunt naar hem toe als je bij een niet gecontracteerde zorgverzekeraar verzekerd bent, maar zij betalen 70% of 80% van het door hun vastgestelde tarief. In sommige gevallen dus maar 26 euro. Hij rekent een tarief van 38 euro geloof ik. Een patiënt die minder te besteden heeft zal dus zo’n 20 euro vergoed krijgen en de rest zelf bij moeten betalen, per behandeling. Je snapt dat Piet van hiernaast met 1500 euro per maand dat niet kan opbrengen. Of mijn broertje met zijn huur van 1200 euro. Of de gastouder die moet stoken tot 20 voor de kindjes en een armetierig inkomen heeft. Overigens is deze fysiotherapeut er één uit duizenden. Ik gun mensen een zorgverlener als hem (of mijn man). Mensen met een hart van goud: die kijken naar jou als persoon, welke aanpak jij nodig hebt, een beetje liefde en risico’s durven te nemen zonder absurde protocollen te moeten volgen. Ik heb 12 jaar getobd met een probleem waar geen arts of fysiotherapeut iets mee kon. ik had me erbij neergelegd dat ik er mee moest leren leven. Tot ik per toeval deze zorgverlener trof. Voor een heel ander probleem. Toen hij hoorde wat er nog meer speelde ging hij net zo lang door tot de oorzaak boven water was. Een probleem dat makkelijk te verhelpen was en jaren en jaren eerder opgelost had kunnen worden. Hij heeft voor me gevochten als een leeuw en heeft niet opgegeven. Ook mijn dochter is intensief door een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut behandeld. Wekelijks kwam ze aan huis en declareerde ze twee behandelingen per keer voor het kwartiertje dat ze er was. Na het uitblijven van resultaat keek mijn eigen fysiotherapeut ernaar en was het in twee zittingen opgelost. Wel in twee zittingen die anderhalf uur duurden, want hij heeft eerst de tijd genomen om met haar te spelen, haar op haar gemak te stellen, haar uitgebreid te observeren in haar spel en het haar zo aangenaam mogelijk te maken. Ik heb het getroffen met zo’n zorgverlener. En de andere kant maak ik ook mee: mijn man heeft een wachtlijst van anderhalf jaar en patiënten die hem huilend om de nek vliegen, omdat ze zo ontzettend blij zijn met zijn menselijkheid. Mensen die zorgmijdend zijn geweest voor soms meer dan 20 jaar. Zulke pareltjes worden dus onbereikbaar voor een gedeelte van de maatschappij. Ik snap wel dat ‘wij’ het probleem van de macht die zorgverzekeraars hebben niet kunnen oplossen, maar we hebben wel degelijk een keuze.

Morgen tik ik weer 2800 euro voor mezelf af en 1900 euro voor manlief. En ja, dat doet ook bij mij pijn. Bij een zorgverzekeraar die het minst gruwelijk is voor de zorgverleners.

P.S. ik heb geen elektrische auto. Geen warmtepomp. Teveel plastic speelgoed. Ook voor mij is er winst te behalen, op veel gebieden. En de volgende keer dat ik in het stemhokje sta zal ik ook beter proberen na te denken over de impact die ik heb.

16 gedachten over “Zorgverzekering 2023: de keerzijde”

  1. Sja..
    Ik betaal me scheel aan eigen risico, ggz bijdrage, eigen bijdrage op medicatie, niet vergoede medicatie, niet gecontracteerde zorgaanbiedes en niet vergoede behandelingen en 70% vergoede behandelingen betekent zelf ook aftikken. Al met al betaal ik dik 120 euro per maand aan premie en tik ik maandelijks ook 400 euro niet vergoed af. Wel vergoed? Minder dan 100 euro.

    Ik denk erover om op gewetensbezwaar geen zorgverzekering meer af te nemen. Is namelijk goedkoper voor me, tenzij ik van de trap lazer en wat breek.
    Of ik ga ik dik 200 betalen met de gok dat ze dat vrije zorgverlener, 80% vergoeden waarmaken?

    Ik mis die goede oude tijd dat ik 70 euro in de maand betaalde en 5 jaar beugelen *gratis* was. Ik heb in die jaren nooit een cent eigen bijdrage, niet vergoede aanbieder of wat dan ook gehad.. en met 100keer Fysio in een jaar..(2 chronische dingen die elke week aandacht vereisen)

    1. In mijn stukje heb ik het specifiek over mensen die veel geld verdienen. Dat noem ik een aantal keren. Als het niet over jou gaat hoef je je niet aangesproken te voelen.

      Ik heb dus een zorgverzekering met vrije keuze. Dit betekent dat elke behandeling die vergoed wordt 100% betaald wordt. Ik heb er voor gekozen me in een gespecialiseerde handkliniek te laten opereren (volledig vergoed) en ik kom ook in aanmerking voor vrije keuze bij een fertiliteitskliniek, alleen de dichtstbijzijnde is bijna een uur rijden, enkele reis. Daarom ben ik nog in het ziekenhuis, al denk ik dat in zo’n kliniek ik meer gerichte zorg krijg.

      Maar ik moest wél 90 behandelingen fysiotherapie zelf betalen, vanwege ingewikkelde regeltjes. En ook mijn eigen risico. En ook een eigen bijdrage. En dus ook 2800 euro aan zorgverzekering.

      Overigens was het in de goede oude tijd niet gratis. Niets is namelijk gratis. Er betaalt altijd iemand voor. Toen ook. In geld, belasting of arbeid.

  2. Nou mrs Freeze-Fire, wat een raak blog schreef je!

    Vooral dit stukje sprong er voor mij uit:

    “Ik vind het eigenlijk best armoedig dat mensen die meer dan 100k per jaar te besteden hebben op zoek gaan naar tien euro per maand besparing en daarmee allerlei andere belangen vergeten. Voor mij het ultieme bewijs van het egocentrisme van rijke mensen. Nogmaals: mezelf included.”

    Ik zie dat precies hetzelfde. Maar vooral ook als het gaat over belasting ontduiken of ontwijken (what’s in a name). Veel rijke mensen lijken niet te beseffen dat wanneer zij voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, een ander dat kwartje betaalt.

    Goed dat je dit benoemt!

    1. Niets menselijks is mij vreemd en ik probeer maar vooral naar mezelf te kijken, die het ook op veel gebieden niet goed doet.
      Mooie vergelijking over een dubbeltje en een kwartje!

  3. Inderdaad, wat @Mariimma aangeeft: een raak blog. Het sluit helemaal aan, bij wat ik zelf ook altijd zegt. Ik krijg dat inkijkje ook nu en dan, o.a. bij mijn audicien.

    Jaren geleden is er in Nederland iets van een hoorprotocol afgesproken met het ministerie en de verzekeraars. Zogenaamd zou dat een verbetering zijn. Ja, voor de verzekeraars, en voor de ketens, die een contract hebben met die verzekeraars. Niet voor de slechthorenden, en al helemaal niet voor de audiciens. Wat veel mensen niet weten, is dat de fabrikanten van hoortoestellen sindsdien hoortoestellen zijn gaan maken, die al tien jaar niet meer gemaakt werden. Een slechthorende krijgt dus vaak suboptimale hoortoestellen, terwijl er tegenwoordig zoveel meer mogelijk is. En je kunt van een hoortoestel keten niet verwachten dat zij voor het geringe bedrag wat zij ontvangen van de verzekeraar (ergens tussen de 600 en 700 euro per hoortoestel) ook echte zorg kunnen leveren. Ik heb dan ook gekozen voor een audicien, die geen contracten heeft, en ik leg maandelijks 75 euro opzij om, als ik het nodig heb, echt goede hoortoestellen te kopen. En die audicien kan voor het bedrag dat ik betaal aan die hoortoestellen (meer dus dan dat standaard bedrag van de zorgverzekeraar) gewoon elk half jaar mijn hoortoestellen tunen en tweaken, waardoor ik weer beter kan verstaan. Ik ben echt veel tevredener met mijn hoortoestellen, en kan er veel meer mee, dan de meeste slechthorenden. Een dubbeltje wordt ook daar geen kwartje.

    Verder probeer ik bewust trouw te zijn aan een verzekering, juist omdat ze me nu en dan goed helpen. Dan mogen ze ook wel wat aan me verdienen.

    Dat neemt niet weg, dat ik tegen de vermarkting van de gezondheidszorg ben, en dat ik graag zou zien dat het allemaal anders geregeld was. Maar daar ga ik helaas niet over.

    Op dezelfde manier kun je trouwens een blog schrijven over energieleveranciers. Kies niet altijd voor de prijsvechter, maar wees daar trouwer in.

    1. Dat het bij audiciens zo gaat, wist ik ook helemaal niet. Weer een nieuw inkijkje. Ik heb hetzelfde met de opticien. Zelf heb ik de bewuste keuze gemaakt voor een degelijke opticien, zonder de 1 + 2 brillen gratis actie. Ik zou ook niet weten wat ik met drie brillen moet. Doe mij maar een degelijk exemplaar met degelijk glas. Wel heel fijn dat je geld apart kunt zetten en zo kunt kiezen voor kwalitatief betere zorg. Dit is natuurlijk wel een essentieel onderdeel van je leven (anderen kunnen verstaan). Hoe sneu als mensen die keuze niet kunnen maken en noodgedwongen met een slecht hoortoestel moeten lopen.

      Trouw zijn aan je verzekering is zeker een goed punt. Overigens heb ik ook niets tegen het feit dat ze ‘geld verdienen’. Iedereen moet z’n boterham kunnen beleggen. Maar ik ben bijv. van huis uit trouw geweest aan CZ. Tot ik een jaar of 25 was. Dat was gewoon zo. Wij zaten bij de Rabobank en verzekerden ons bij de CZ. Zowel vanuit mijn eigen werkveldervaring, die van mijn man en die van mijn therapeut weet ik inmiddels dat dat echt de grootste boeven zijn in verzekeringsland. Dus trouw zijn is goed, maar het kan ook geen kwaad om je eens te verdiepen in de filosofie achter zo’n bedrijf. Al heb ik geen idee hoe je dit zou kunnen onderzoeken.

      Ja, over energieleveranciers kun je ook wat vinden en zeggen. Misschien voer voor een ander blogje….

      1. Over brillen: iedereen begrijpt dat een verrekijker van Swarovski of van Zeiss betere lenzen heeft dan die van de Lidl. Met brillen is het niet anders: een bril met betere kwaliteit glazen, daar zie je scherper mee dan met goedkopere glazen uit de keten met de 2e bril gratis. Ik begrijp best dat je daarvoor kiest, want het scheelt veel geld. Maar er is wel degelijk een reden, waarom die andere bril zoveel meer kost. Alle waar naar zijn geld.

  4. Ten aanzien van heel veel zaken in het leven is het keuzes maken. Keuze van wel of niet iets verzekeren, wel of niet iets kopen, wel of niet roken/drinken, een vast of variabel energiecontract, wel of niet gezond eten enzovoort,
    Veel mensen rennen achter elkaar aan zonder zelf na te denken en willen meedoen in een race die uiteindelijk alleen maar verliezers kent.
    Ik weet zeker dat mijn persoonlijk motto,” Meer door minder” mij veel meer inplaats van minder heeft gebracht in de afgelopen jaren. Het mooie is ook dat het ook ruimte geeft om op zorggebied te kiezen wat nodig is voor mij losgekoppeld (in redelijkheid) van of het mij wel of niet vergoed wordt door zorgverzekeraar.

    1. De race naar beneden voel ik ook vaak. ik vind het zelf niet heel makkelijk om voor ‘minder’ te kiezen, omdat ik ook vaak verleid wordt door wat het leven me te bieden heeft. Ik ben lerende en dit is een mooie plek om te sparren met mensen. Het is wel echt een zegen dat je door keuzes te maken (en geluk te hebben in het leven) keuzevrijheid hebt op veel verschillende gebieden.

  5. Ik mag mij wel aangesproken voelen, met dubbelmodaal inkomen en een compleet gestripte zorgverzekering.
    De egoistische kant van het verhaal: ik heb meer dan tien jaar geen zorg nodig gehad, waarom ervoor betalen? Ik ben er niet van overtuigd dat de zorg beter gaat worden als ik mezelf moedwillig ga oververzekeren.
    De politieke kant van het verhaal: ik zou graag willen dat goede zorg betaalbaar is in Nederland. Dat ga ik niet veranderen door teveel te betalen, maar door op politieke partijen te stemmen die ook een beter zorg willen. Maar de afgelopen 10 jaar heb ik een hele andere tendens gezien: de armere mensen in Nederland hebben progressieve partijen massaal de rug toegekeerd, en stemmen nu populistisch, met als gevolg dat we nu al 12 jaar een liberale premier hebben.
    We krijgen in Nederland waar we zelf om gevraagd hebben.

    1. Hoi geld-is-tijd,

      Ik heb het duidelijk niet over oververzekeren. Dat lijkt mij nergens voor nodig; iets verzekeren dat je niet nodig denkt te hebben. Mijn man heeft bijv. ook geen aanvullende pakketten. Ik heb het vooral over kiezen voor partijen die enorm slecht zorgdragen voor zorgverlener en dus ook indirect de kwaliteit van eventuele zorg die jij (of je medemens) nodig heeft. Maar je kunt wel kiezen voor een label dat wellicht iets duurder is, maar in elk geval acceptabele contracten aanbied en ook met de gegevens van jou als patiënt respectvol omgaat.

      Dit is een interessant stuk om eens te lezen:

      https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-vrije-keuze-in-de-zorgverzekering-dupeert-mensen-en-ondermijnt-solidariteit-stop-met-die-budgetpolis~b1d33d3a/

      Overigens heb ik ook wel wat te vinden over dat populistisch stemmen. Het is alleen te makkelijk om (alleen) naar de overheid te wijzen. Je hebt zelf ook keuzevrijheid op andere gebieden.

    2. Interessante reactie, geld-is-tijd!
      Tel je even mee hoe vaak je het woord “ik” gebruikt? Ik denk dat de 1e zin in je reactie had volstaan…..

  6. En welke zorgverzekeraar is het minst gruwelijk voor zorgverleners? Ik heb hier totaal geen zocht op, maar zou het wel willen mee laten tellen.

    1. Hoi Truus. Ik zou niet zo goed weten hoe je hier zelf (makkelijk) zicht op kunt krijgen. Zelf weet ik het dus gedeeltelijk uit eigen ervaring/uit die van mijn man, maar ook doordat ik wat dingen heb in mogen zien.

      Mijn fysiotherapeut schijnt goede ervaringen en contracten te hebben met de labels ONVZ (ONVZ, PNO Zorg VVAA, Jaaah), DSW (DSW Stadholland inTwente) en SZVK.

      de echte boeven schijnen CZ en Achmea (en hun labels) te zijn. Menzis, Asr en EUcare zitten er wat tussenin.

Reacties zijn gesloten.