Zorgkosten anno 2021

Je zou kunnen zeggen dat ik een beetje briek ben. Altijd al geweest. Sinds jaar en dag heb ik een retegoede zorgverzekering. Dat ik een kleine brokkenpiloot ben, heeft daar misschien ook mee te maken.

In het eerste kwartaal van 2021 onderging ik een operatie aan mijn pols. Voor mijn nek en rug kwam ik al bij de gewone fysiotherapeut. En dus heb ik een aanvullend pakket met 32 behandelingen voor de fysiotherapeut. Na mijn polsoperatie had ik revalidatie nodig bij een gespecialiseerde handtherapeut. De eerste 20 behandelingen moet je zelf betalen, hierna wordt het betaald door de zorgverzekering vanuit de chronische code. Zodoende hoefde ik maar drie behandelingen zelf te betalen, daarna werd mijn revalidatie betaald uit de basisverzekering.

Helaas heb ik een hersteloperatie nodig. Na de vorige operatie is er een wildgroei aan littekenweefsel ontstaan en is dat littekenweefsel bovendien verkleefd aan de pezen in mijn pols. Niets doen zou betekenen dat ik zou moeten leven met de pijn en de functionele beperking in mijn pols. Op dit moment kan ik mijn pols slechts buigen tot 17 graden. Die hersteloperatie dus…. Die zal binnenkort plaats vinden. Wat schetst mijn verbazing: een nieuwe operatie, een nieuwe chronische code en dus begint de zorgverzekeraar opnieuw met tellen. Dit betekent dat ik weer twintig behandelingen zelf zal moeten betalen (waarvan ik er nu dus nog 0 uit het aanvullende pakket krijg). Ergens vind ik dat behoorlijk oneerlijk. De nieuwe operatie is namelijk een direct gevolg van de vorige operatie. Ik moet dus twee keer twintig behandelingen uit eigen zak betalen. Mijn therapeut hanteert een bedrag van 40 euro per behandeling, Ik vraag me oprecht af hoe mensen dit doen die in een financieel minder fortuinlijke situatie zitten.

Het geld is voor mij op dit moment bijzaak. Ik hoop dat de operatie helpt en dat ik weer een gedeelte van mijn functionaliteit terug krijg.

2 gedachten over “Zorgkosten anno 2021”

  1. Er zijn dan 3 opties:
    Weinig inkomen dan kan je gebruik maken van een via de gemeente gesubsidieerde aanvullende verzekering.
    Zit je daar weinig boven dan heb je hier geen recht op maar als je wel wat spaargeld heb kan je deze kosten verwerken in je belastingaangifte waardoor je verzamelinkomen lager wordt en je geld retour krijgt via je belastingaanslag.
    Als de eerste 2 opties negatief is zijn er veel mensen die dan zorg mijden oftewel ze laten zich bijvoorbeeld niet opereren en leven dus met de gevolgen van deze gedwongen keuze (triest maar helaas werkelijkheid)

    1. Bedankt voor de aanvulling. Mijn man heeft (gelukkig) een goed salaris en ik hoef geen zorg te mijden. Wel proberen we gebruik te maken van de aftrek via de belastingaangifte, maar die drempel is behoorlijk hoog met een goed inkomen (700 euro + 5,45% van datgene wat je boven de 42.000 euro verdient).

Reacties zijn gesloten.