Over leven en doodgaan

Ik hoop van harte dat ik er met een knal uitga. En dat ik ook geen pijn zal hebben. Het past bij me, om ineens weg te zijn. Oh, en ik hoop dat ik het niet weet vooraf. Gewoon in mijn slaap, dat is niet echt iets voor mij. Hoogstwaarschijnlijk kom ik onder een bus, tram of auto. Of er valt een dakpan op mijn hoofd. Het zou ook kunnen dat ik een sneetje oploop door zoiets onbenulligs als een scherp papier. En dat dat dan resulteert in een gekke bloedvergiftiging ofzo. Gek genoeg heb ik niet het gevoel dat ik oud zal worden. Maar als ik denk over hoe oud ik nu daadwerkelijk ben, dan voel ik me nog steeds een soort van 16. De tijd glijdt door mijn vingers heen, maar het voelt alsof het getal dat mijn leeftijd representeert stilstaat.

Een beetje een zwartgallig bericht dit. Nu ja, de aanleiding is ook wat minder fraai. In een jaar tijd zijn me behoorlijk wat mensen ontvallen. Deze week ook nog. Stuk voor stuk hadden ze nog niet de pensioengerechtigde leeftijd, maar de meesten waren al wel bezig met concrete hun plannen voor na hun (vroeg)pensioen. En dat hebben ze dus niet gehaald. Potverdikkies. Kijk, werken is leuk. Zeker als het je hobby is. Maar zorg er in hemelsnaam dan ook voor dat je iets doet waar je gelukkig van wordt. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor je werk. Je hebt maar 1 leven. Althans, als je niet gelooft in het hiernamaals of in reïncarnatie. Ik geloof dat ik maar een enkel leven heb.

Ik wil geen (meer) tijd verspillen aan dingen of mensen die ik niet leuk vind. Het managen van mijn tijd en energie vind ik eerlijk gezegd best lastig. Sinds een aantal maanden lukt het me beter om te keuzes hierin te maken. Het kan ook veranderen, wie of wat je leuk vindt in het leven. Alleen, tussen weten wat je wilt en doen wat je zou willen zit nog wel een groot verschil.

Geniet. Kies zorgvuldig aan wie of wat je je aandacht besteed. Droom. Leef. Loop. Dans. Straal. Lach. Lig op z’n kop op de bank. Zoen. Voel de wind in je haren. Wees serieus. Lach nog meer. Verdwaal. Blijf zo ontroerend onhandig. Maak contact. Luister. Kijk. Lach nog steeds. Knuffel. Hou vast en laat los. Hoor. Zie. Vergeet nooit nieuwsgierig te zijn.

Een boodschap voor mezelf. Opdat ik niet vergeet wat ik belangrijk vind in het leven.