Mijn beleggingen in een grafiek

Graag steek ik de draak met minimaliseren. Maar ik ben er wel serieus mee bezig. Ik heb veel weggegooid. Ook zaken waar ik emotioneel aan gehecht ben. De spulletjes van Saar probeer ik zoveel mogelijk een tweede leven te geven. En vaak hebben haar spulletjes al een eerste of tweede leven achter de rug.

Ik ben nu ook een beetje aan het minimaliseren in mijn financiële leven. Oude rekeningen worden opgezegd. Door de problemen bij DeGiro heb ik besloten daar weg te gaan. Direct heb ik de andere sluimerende rekeningen aangepakt. Ik schuif met zoveel geld op dit moment dat ik me een soort bank voel. Sinds 2017 hou ik mijn financiële leven een beetje bij in een soort van overzichtelijk excelsheet. Al jarenlang weet ik dat ik op een veel te grote stapel met muntjes zit. Om allerlei redenen houd ik cash aan. Eerst omdat ik het beleggen eng vond, later omdat we een nieuw huis gingen kopen en nog weer later omdat ik mijn baan heb opgezegd en mijn man zelfstandig is. Goede smoesjes ja. Sinds enige tijd probeer ik dan echt die berg met geld af te bouwen.

Bij minimaliseren hoort ook overzicht. En dus moesten die cijfers die ik hier en daar al zo’n beetje een jaar of 5 ergens drop toch overzichtelijk gemaakt worden. Nu ben ik een nerd van niets. Ik kreeg een standje voor de geweldige opmaak in mijn documenten die vooral ruimte vraten. Verder kreeg ik dus hulp bij het maken van deze grafieken. En nu sinds het bestaan van deze blog voor het eerst heuse grafieken publiceren.

In de eerste grafiek kun je zien dat we precies evenveel cash bezitten als in 2017. Wat dat betreft zijn we dus geen steek opgeschoten. In de tweede grafiek kun je zien dat de verhouding cash wel afneemt in relatie tot de hoeveelheid beleggingen die we bezitten. Deels komt dat door het rendement dat we maken, maar het komt ook vooral doordat we steeds meer van wat we maandelijks overhouden naar de beleggingsrekening pompen.

Nou, het enige dat nu nog rest is de cashpositie verder afbouwen en de laatste losse eindjes van het minimaliseren van ons financiële leven aan elkaar knopen. Voor wie nu denkt dat ik deze grafieken eigenhandig heb gemaakt en denkt dat ik van álle markten thuis ben. Helaas……

Speciale dank aan Uitklokken voor het maken van de grafieken voor mij. Je hoeft zelf nergens goed in te zijn, als je maar mensen kent die goed zijn.