Heb ik (opnieuw) diabetes?

Lang verhaal. Uiteraard. Ik ben nooit kort van stof. Ik heb PCOS. Daar kwam ik achter toen ik zwanger wilde worden en het niet lukte. PCOS staat voor: Polycysteus Ovarium Syndroom. In mijn eigen taal en heel kort door de bocht komt het er op neer dat ik niet de juiste hormonen in de juiste samenstelling heb. Naast dat het het zwanger worden nogal behoorlijk in de weg heeft gezeten, heb ik in mijn leven meer kans op diabetes (type 2), hart- en vaatziekten en baarmoederkanker.

Tijdens mijn zwangerschap ontwikkelde ik helaas zwangerschapsdiabetes. In dusdanige ernstige vorm dat er ook insuline gespoten moest worden. Om een misverstand uit de wereld te helpen: dit is pure pech en hooguit door verschillende factoren heb je meer kans het te krijgen. Vrouwen met PCOS krijgen vaker zwangerschapsdiabetes. Op het moment dat ik zwanger werd had ik een keurig BMI van 23,8. En na mijn bevalling woog ik slechts een kilo zwaarder dan voor de zwangerschap. Het had en heeft allerlei consequenties voor zowel Saar als mijn gezondheid. Mijn leven lang heb ik een behoorlijk verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Ook Saar heeft een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes en hart- en vaatziekten. Nu is een gezonde levensstijl altijd al belangrijk, maar in mijn geval is het nog veel belangrijker.

Na mijn zwangerschap heb ik me laten gaan. Ik zorg niet goed voor mezelf. Zonder op de weegschaal te staan weet ik dat mijn BMI niet meer gezond is. En ik eet alles behalve gezond. Steeds vaker voelde ik me na het eten onbehaaglijk. Ik kon het niet plaatsen. Misschien omdat ik het onbewust negeerde. Vandaag na het eten overviel me het gevoel van misselijkheid. Dezelfde misselijkheid als tijdens de periode tijdens mijn zwangerschap dat ik erachter kwam dat ik diabetes had. Ik haalde de wc niet en ineens had ik een flashback. Zoals zo vaak tijdens mijn zwangerschap had ik na het eten de neiging om te braken. Het is eigenlijk geen neiging. De wc is 6 meter verderop. Helaas moest ik dweilen. Alle alarmbellen gingen af. Ik heb mijn diabetsset uit de kast getrokken en heb mezelf direct geprikt. De waardes zijn te hoog.

Een grote rode vlag. Ik moet naar de dokter. En ik moet wat gaan doen aan mijn levensstijl. Vooral dat laatste. Het is belangrijk.

3 gedachten over “Heb ik (opnieuw) diabetes?”

 1. Heel verstandig dat je actie onderneemt en je er niet voor wegloopt!
  Ik vrees dat je er geen tijd voor hebt, maar je er zijn tegenwoordig leefstijlprogramma’s Keer diabetes2 om! En die worden door de meeste zorgverzekeringen vergoed vanuit de basisverzekering.
  Ik had gewild dat die er 30 jaar geleden waren, toen ik na 3x zwangerschapsdiabetes echt diabetes2 kreeg. Dat werd destijds behandeld met tabletten en na verloop van tijd insuline. De diabetes heeft in die 30 jaar veel schade aangericht in mijn lichaam. Jij hebt de mogelijkheid om schade zo veel mogelijk te voorkomen door meer bewegen en anders eten. Heel goed voor je algehele gezondheid!

  En het klopt wat je over Saar schrijft, ze heeft inderdaad helaas meer kansen om (zwangerschaps)diabetes te krijgen. Hetzelfde verhaal gaat op voor mijn oudste dochter. Toen ik zwanger was van haar, had ik zwangerschapsdiabetes en moest ik insuline spuiten. Oudste dochter had zwangerschapsdiabetes tijdens haar 4e zwangerschap, en nu, ruim een jaar na de zwangerschap heeft ze duidelijk verhoogde bloedsuikers. Onbedoeld heb ik die diabetes aan haar doorgegeven. Overigens heeft oudste dochter ook PCOS, twee van haar recente zwangerschappen eindigden in een late miskraam.

  1. Bedankt voor de tip, ik ga er zeker naar kijken. Want alhoewel het me inderdaad aan tijd ontbreekt, is het wel heel belangrijk. Ik heb een hele tijd getraind met een personal trainer. Dat was kostbaar, maar wel heel waardevol voor mijn gezondheid en leefstijl.

   Wat naar zeg, om te lezen over de miskramen van je dochter. Dat lijkt me zo verdrietig. Het is één van de weinige dingen die me bespaard zijn gebleven in het hele traject.

   1. Hier vind je de informatie: https://keerdiabetesom.nl/
    Met ingang van dit kalenderjaar vergoedt ook mijn zorgverzekering het programma, volgens mij doen nagenoeg alle zorgverzekeraars dat nu omdat het programma zo gunstig is voor je gezondheid.
    Je moet wel een verwijzing hebben van je huisarts. Misschien is het voor jou nog wat te vroeg, want officieel is je diabetes nog niet vastgesteld, je hebt alleen zelf verhoogde bloedsuikerwaarden gemeten. Ik weet niet wat er moet gebeuren om dat vast te stellen, misschien een glucose tolerantietest en een HbA1c?
    Ik hoop voor je dat het meevalt en dat je nog zit in het pré-diabetesstadium.

Reacties zijn gesloten.