Gezonder leven

Voor goed nieuws en geen eindeloos gezever: scroll helemaal naar beneden.

Soms vraag ik me af wat er van mij terecht gekomen zou zijn als ik mijn doorzettingsvermogen doelgericht in kan zetten. Want ik heb het hoor. Al ligt het meestal begraven onder een grote berg stof. Maar als ik besluit me ergens in vast te bijten, stop ik niet voor ik het gewenste resultaat bereikt heb. Het punt is een beetje dat ik geen middenpunt heb. Ik heb alleen standje ’pitstop’ of ‘350 km/u’, om even in F1-termen te spreken. En ik neem zo vaak een pistop, dat ik de race soms dreig te verliezen.

Enfin. Gezonder leven. Al veel vaker voorgenomen. Ook al een keer eerder gedaan. Intrinsieke motivatie zou bij mezelf moeten liggen. Voor een lang leven. Maar ik geef niet zoveel om een lang leven. Liever heb ik een gelukkig leven. Oud word ik toch niet. Wel vind ik het belangrijk om mijzelf in topconditie te krijgen voor wat me te wachten staat. En een gezond huis te bieden voor een eventuele baby. Ik gebruik geen drugs. Ik rook niet. Alcohol gebruik ik met mate, maar dan ben ik wel helemaal naar de klote. Dat gebeurt zo’n 2 tot 6 keer per jaar. Wijn en bier lust ik niet. Dus dit is ook zonder pijn en moeite uit mijn leven te schrappen.

Op dit moment werk ik aan mijn conditie, gewicht en medicatiegebruik. De medicijnen zijn voorgeschreven medicijnen. Eentje die prima gecombineerd kan worden met zwangerschap en de andere niet. Die bouw ik dus af. Wat vrij lastig is, want het gaat om slaapmedicatie in de beruchte categorie van benzodiazepines. En alhoewel er geschreven wordt dat behandeling van slapeloosheid vooral niet-medicamenteus aangepakt wordt en geneesmiddelen alleen een plaats hebben in uitzonderingsgevallen, is mijn ervaring anders. De geestelijke gezondheidszorg pakt liever de symptomen aan dan de oorzaak. Enfin, ik bouw de vrij hoge medicatie af. Dat resulteert erin dat ik momenteel om 4 uur ’s nachts klaarwakker ben, omdat de dosering dan al is uitgewerkt. Heb ik mooi tijd om op mijn leven te reflecteren.

En dan die conditie en dat gewicht. Ik schreef er al eerder over. Maar nu heb ik besloten dat ik er echt wat aan ga doen. Ik heb de crosstrainer én mijn doorzettingsvermogen afgestoft. Inmiddels wandel ik ook buiten weer flinke stukken. En ik heb alle ongezonde dingen uit mijn menu geschrapt. Gebalanceerde maaltijden. Geen ongezonde tussendoortjes meer. Behalve dan 1 dag per week. Het resultaat mag er zijn. Ik kan de trap weer op zonder te hijgen als een paard. Ik kan weer kilometers lopen. En er is inmiddels ruim 3,5 kilo af in 3 weken tijd. Ik weet dat ik een plateau ga raken binnenkort. Maar voor nu geniet ik even van mijn eigen doorzettingsvermogen en successen!

4 gedachten over “Gezonder leven”

 1. Probeer om goed door te kunnen slapen eens Magnesium Nacht van Kruidvat. Zelf neem ik het een aantal uren in voordat ik naar bed ga. en wel om 18.30 uur. Velen nemen het 2 uren voordat ze naar bed gaan in. Ik heb lang zitten proberen wat voor mij de beste tijd was en dat was dus 18.30. Moet ik er ’s nachts een keer uit voor een toiletbezoek dan val ik snel daarna weer in slaap. Mij bevalt het al jaren heel goed. Succes met het afbouwen van je medicatie en afvallen.

 2. Goed bezig! Ik vind het belangrijkste altijd dat je (ook een beetje Formule 1-achtig) niet van 0 naar 100 gaat in 3 seconden. Dus niet ineens álles anders, want dan wordt het tijdelijk en hou je het niet vol. Je lichaam wil dan ook graag als een malle weer terug naar het oude gewicht.
  Kleine veranderingen doen op lange termijn vaak meer.

  Met hormoongebruik zal het wel een lastige combi zijn denk ik? Het wordt er allemaal niet makkelijker van. Respect voor je omschakeling.

  1. Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Ik heb in elk geval meer lichaamsbeweging geïntegreerd en de hele ongezonde dingen (vier boterhammen met hagelslag) te vervangen door een gezonder alternatief. Een boterham met hagelslag per dag en de rest met gezonder vleeswaren en/of een yoghurtontbijt met fruit en noten bijvoorbeeld. En een dagje per week de teugels gewoon laten vieren.

   Met hormoongebruik is een hele lastige combinatie. Tijdens het vorige traject heb ik bijgehouden wat de verschillende stadia en medicatie met mijn gewicht en vetpercentage deed. Dat was nogal schokkend.

   Mijn doel is vooral fitter te worden, voor mezelf en ook als huisje voor een baby. Ik hoop dat dat blijvend lukt.

Reacties zijn gesloten.