Financiële update

Ai ai. De laatste financiële update is van februari. In juni schreef ik ook nog een berichtje over onze financiële doelen. Als dat telt. Grappig is dat ik daar schrijf over een onverklaarbare daling van onze nettowaarde. Achteraf bleek dat ik met een schuin oog gekeken had en de verkeerde kolom gepakt. Zo’n rekenwonder ben ik dus. Blogger Groeigeld schreef laatst over de eerste 100.000 en dat die het moeilijkst is. Dat punt zijn we zelf inmiddels ruimschoots voorbij. Als gewoontes ingeslepen zijn en het allemaal een beetje gaat rollen, dan verdwijnt de noodzaak om er dicht bovenop te zitten. Tenzij je daar heel erg gelukkig van wordt. Ik ken ook genoeg mensen die niet aan dit soort micromanagement doen.

Spaarpercentage

Maart t/m juni is voor ons een lastige maand qua spaarpercentage. Dat heeft allerlei verschillende oorzaken: het wegvallen van mijn stabiele inkomen, het betalen van verschillende hoge rekeningen zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering, de gemeentelijke heffingen en het bijpassen van de voorlopige aanslag IB. Tel daarbij op dat er veel vrije dagen zitten in de eerste helft (kerstvakantie, feestdagen, voorjaarsvakantie, meivakantie) en het maakt dat de inkomstenkant ook wat tegenvalt. YTD hebben we een spaarpercentage van 29,18%. Daarmee lopen we achter op ons doel van 35%. Maar de tweede helft van het jaar is structureel beter. Ik heb goede hoop dat we dit nog gaan halen.

Hypotheek

We zijn gestopt met het extra aflossen van de hypotheek. De inflatie vreet dat ding op. Door de extreem lage rente en de lager gewaardeerde beurzen, hebben we besloten voorlopig al ons extra geld te beleggen. We hebben twee annuïteitendelen in de hypotheek, waardoor er sowieso al afgelost wordt. Hieronder kun je de stand van de hypotheek zien per 31 augustus 2022.

Annuïteitenhypotheek€ 126.005,311,34% rente
Aflossingsvrije hypotheek€ 151.222,071,54% rente
Familiebank annuiteit€ 11.931,611,34% rente
Familiebank aflossingsvrij€ 17.000,001,54% rente
Totaal€ 306.637,88
Stand per 31 augustus 2022

Nettowaarde

Onze nettowaarde komt uit op € 432.279,20. Een schrikbarend bedrag als ik het zie staan. Het is echt waar. Van die eerste honderdduizend. En de kettingreactie die volgt. Deze nettowaarde bestaat grof gezegd uit de volgende categorieën:

Overwaarde woning€ 118.841,01
Cash op de bank€ 49.198,88
Beleggingen€ 186.460,58
Lijfrentes€ 77.778,73
Stand per 31 augustus 2022

Verwachtingen voor deze maand

Hier is weinig te melden. Regelmatig flirt ik met de gedachte om aan het werk te gaan als onderwijsassistent/leerkrachtondersteuner/leerkrachtzonderdiploma. Maar ik wil me nog niet binden aan een bestuur of school. Ik heb de vrijheid om te proeven van alles dat ik wil. Zodra ik in de houdgreep ben van een werkgever, dan is het heel moeilijk om te focussen op het einde van mijn studie. Het lonkt. Zeker als je aan het einde komt van de opleiding en je jezelf steeds bekwamer voelt in wat je doet. Sowieso verwacht ik dat ik na het afronden van mijn opleiding als invalleerkracht ga werken om mijn vrijheid te maximaliseren en zoveel mogelijk in de keuken te kijken van de ander. Die luxe heb ik. Een eigen inkomen is natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar het is echt een schijtsalaris als je je diploma nog niet heb. Als in: 2500 euro bruto fulltime. Als je het al goed weet te onderhandelen. Ik kan max 1 of 2 dagen werken naast mijn studie en stage en wat ik aan het einde van de dag overhoud is niet de moeite waard om me op deze manier vast te laten leggen. Ik geniet maar van een verlaat studentenleven op mijn 32e.

Er moet eigenlijk een nieuw bed, of op z’n minst nieuwe matrassen komen. Ook Saar wordt groot en mag binnenkort naar een peuterbed. Deze week is de bespreking met de accountant omtrent de jaarcijfers. Na twee coronajaren is het inkomen weer stabiel. Dit jaar is de omzet flink hoger, vooral door efficiënter werken. De omzet in de zorg is prestatiegericht. Je uurtarief kun je niet verhogen. De NZA bepaalt de vastgestelde tarieven. De tarieven gaan volgend jaar worden geïndexeerd met 5,2%. Dat is niet genoeg om de kosten en inflatie bij te houden, maar in elk geval meer dan de laffe 1-2% van de afgelopen vijf jaar.

Uitgaven om te delen

In de categorie “duurste aankoop” hoefde ik niet te zoeken. Ons etentje bij de Librije van €800 euro rond staat met stip op 1. Een goede herinnering die me nog lang zal heugen.

In de categorie “stomste uitgave” plaats ik een aankoop bij een kledingwinkel van 155 euro. Na twee jaar zouden we opnieuw een fotoshoot doen om onszelf vast te leggen. We hebben één van de beste fotografen van het noorden (daar is de prijs dan ook naar) en ik had al een half jaar voorpret. Ik kocht voor Saar een prachtige veel te dure outfit en voor mezelf een mooie jurk. Een goudgele morgen in september stond op de planning, het beloofde prachtig (weer) te worden. Onze fotograaf moest lastminute afzeggen omdat haar zoontje gediagnosticeerd is met een metabole ziekte. Ontzettend heftig. Wat een verdriet. Maar, het deed mijzelf ook een beetje pijn. Sorry, egoïstisch. Ik zag er naar uit mezelf en mijn dochter vast te laten leggen. Ons gezin. Een feest na 1,5 jaar medische trajecten en vóór een eventueel nieuw medisch traject. En dus doet het pijn als ik de aankoop van die kleding zie. Een nieuwe fotograaf kan. Maar ik ben nogal kieskeurig in wat ik wil en ik neem geen genoegen met 80%. De fotografen die kunnen bieden wat ik nodig heb, staan tot sint juttemis vol. Dus ik wacht nog maar even.

Als dit de ergste problemen zijn in mijn leven, dan kom ik er wel.

Heb jij nog bijzondere uitgaves om te delen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.