Financiële doelen 2022

Geld is vies. Over geld praten we niet. Het is niet chique. Het is vooral heel erg geheim. Nu vind ik spruitjes heel erg vies. En bloemkool ook. Worteltjes. Boontjes. Humus. Of eigenlijk alles dat maar een beetje naar gezond riekt. En ik heb ook geheimen.

Nu snap ik het wel. Ik ben in mijn leven al voor van alles en nog wat uitgemaakt. Ook, of vooral, als het om geld gaat. Een greep uit de reacties: Prinses. Ja, met een man met zo’n beroep begrijp ik wel dat het nooit op kan. Jij teert op de zak van je vent. Dat jij je propedeuse gehaald hebt snap ik wel, want jij doet niks. Ah, goed uitgekozen. Heb je dan geen ambitie (toen ik drie dagen werkte i.p.v. het sociaal wenselijke vijf). Deeltijdprinses. Ouderwets. Guess what. Het is allemaal waar.

Het mooiste is nog dat mensen dit recht in je gezicht doen. Ik ben benieuwd wat mensen allemaal zeggen achter je rug om. Het laat me niet koud. Maar ik leer wel steeds beter om de verdediging achterwege te laten. Soms zeg ik dat ik het niet fijn vind. Het is zo makkelijk om te roeptoeteren. Zelf raakt het me het meest als het gaat over de relatie tussen mijn man en mij en als geld of status er dan bijgehaald wordt. Dan voel ik me behoorlijk platgeslagen. En blijkbaar vergeten mensen dat ik tot twee jaar geleden gewoon gewerkt heb. En niemand weet dat ik structureel mijn verdiende geld zoveel mogelijk heb weggezet. Zie je, doe ik het alweer: verdedigen.

Aan het begin van het jaar stellen we financiële doelen. Gewoon, om onszelf een beetje te prikkelen. Normaalgesproken kijken we hier elke maand even naar, hoe het vordert en wat we de komende maand weer gaan aanpakken. Soms worden de doelen aangepast naar boven of naar beneden. Sinds we een kind hebben kijken we amper nog om naar onze financiële huishouding. En ook dan blijken dingen gewoon door te lopen. Doelen gaan voorbij. En als je ze niet haalt of bijstelt, dan blijk je nog steeds door te kunnen ademen. Maar omdat ik vanavond alleen ben, de kleine slaapt, het huishouden af is en ik geen zin heb om aan mijn studie te gaan dan toch even een kijkje in de doelen voor 2022.

2.400 euro extra aflossen op de hypotheek

Nope. Nee. We lossen niet meer extra af. En gaan dat voorlopig ook niet doen. Dit doel zullen we denk ik niet halen.

Nettowaarde bereiken van € 410.000,-

Ai ai ai, wat een mislukking is dit zeg. We zijn gestart op 1 januari met een nettowaarde van 309k en zitten nu op een nettowaarde van 308k. Dit is volledig te wijten aan de aandelenportefeuille. Die beslaat een groot gedeelte van onze nettowaarde. En de aandelen doen het even niet zo goed.

SR van 35%

Yesyesyes! 34,8% YTD

Inleg beleggingsrekeningen: € 25.000,-

Tot nu toe komen we op € 11.500,- We lopen dus een beetje achter op schema. Komt goed. Februari t/m juni zijn traditioneel gezien de financieel ongunstige maanden. Vanaf augustus maken we meestal een inhaalslag. Wel onhandig, nu de aandelen zo laag staan.

En nu ga ik weer over tot de orde van de dag. De dingen die er toe doen. Zoals mijn dochter een kus geven op haar wipneusje terwijl ze ligt te slapen.