Arbeidsbeloning meewerkende partner

Ooit begon ik mijn loopbaan als assistent-accountant. Veertien jaar later ben ik juf in opleiding. En in de tussentijd heb ik verschillende functies gehad. Het keurslijf van een accountantskantoor paste me niet. Meer contact met mensen wel. Ik kwam tot mijn recht als ik mijn organisatorische en administratieve skills kan combineren. De meest hilarische dingen maakte ik mee in mijn jaar op een strafrechtkantoor. Ik groeide het hardst in de mannenwereld in de bouw waar ik ontslagvergunningen moest aanvragen voor 49 collega;s. Die tijden bestonden ook nog niet zolang geleden. Laatst viel ik in op de praktijk van mijn man en ik voelde me als een vis in het water. Ik twijfelde oprecht weer aan de keuze om les te gaan geven.

Sinds wij elkaar kennen zijn de dingen langzaam gegroeid. Onze privéadministraties werden gecombineerd. Af en toen kwam er de vraag: kun je eens meekijken met mij? En zo kwam er steeds een stukje bij. Uiteindelijk zijn we op een punt beland waarbij ik de complete financiële administratie in mijn handen heb en daarnaast de praktische zaken regel. Financiële overzichten bijhouden. Check. Assisteren tijdens een weekenddienst.Check. Balie-assistente is ziek. Ik val wel in. Check. Kun jij mijn verwijsbrieven even nalezen en corrigeren. Check. Relatiegeschenk regelen. Check. Cadeautje voor die. Check. Notulen uitwerken en agendabeheer Check.

Ik doe dit als een jaar of tien onbetaal en de schellen vielen van mijn ogen toen bleek dat hier dan toch een constructie voor was. De accountant attendeerde ons op de arbeidsbeloning. Een beloning voor een meewerkende fiscale partner in het bedrijf van de andere partner. Pas hij het uitspitten van de regeling kwam ik er ook achter waarom het in ons geval niet ter sprake is geweest: ik werkte altijd. Dij deze beloning is de aftrekpost minimaal 5000euro. Dit bedrag gaat af van je winst. Maar je betaalt er wel ZVW en IB over en het heeft dus ook invloed op je heffingskortingen. Als je wat meer werkt, dan heeft het niet zoveel zin of zou het zelfs ongunstig kunnen uitpakken, maar bij ons levert het iets op.

Sinds dit bericht vorig jaar, hou ik mijn uren strikt bij. Het wordt een mooie aftrekpost.